iOS 6: De eerste indrukken van Nederlandse ontwikkelaars

iPhoneclub vraagt verschillende Nederlandse iPhone-ontwikkelaars wat zij vinden van Apples iOS 6 firmware voor de iPhone. De nieuwe Maps-app en pull-to-refresh animatie vallen in de smaak, maar niet iedereen is amused.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iOS 6 ontwikkelaars over iOS 6Meteen na de keynote op de WWDC konden ontwikkelaars van over de hele wereld al aan de slag met een vroege versie van het in de herfst te verschijnen iOS 6. iPhoneclub.nl vraagt Nederlandse ontwikkelaars die de nieuwe firmware al geïnstalleerd hebben, wat zij ervan vinden. “Waar ik zeker niét blij van word, is dat je geen beoordelingen meer ziet van apps in de App Store-lijsten.

Niels Kooiker, Appnormal/ ontwikkelaar Football Meister

iOS 6 ontwikkelaars Niels Kooiker“We krijgen weer een paar mooie instrumenten van Apple. Facebook-integratie vind ik erg mooi gedaan en dat dekt nu samen met Twitter-integratie wel een groot deel van de deelbehoeftes in een app. De pull-to-refresh zoals Apple in de mail-app gedaan heeft is mooi en kunnen we ook makkelijk gebruiken in eigen apps. Verder krijgen we een paar handige nieuwe dingen zoals Auto Layout die de opmaak en uitlijning van de apps wat makkelijker gaat maken. Ik had nog wel een beetje gehoopt op een Siri API zodat we Siri op onze apps konden laten inhaken.

Als gebruiker word ik erg blij van de nieuwe Maps met navigatie, de niet storen-functie, Facebook-integratie en allerlei kleine aanpassingen. Grootste tegenvallers zijn voor mij het ontbreken van Nederlands in Siri en ook de andere updates voor Siri zijn erg gericht op de VS zo te zien. Hetzelfde geldt voor Passbook denk ik – het laat wel zien dat Apple stappen neemt in de richting van mobiel betalen, maar eigenlijk verwacht ik dat we als Nederlandse gebruikers voorlopig weinig aan deze app hebben. Waar ik zeker niét blij van word, is dat je geen beoordelingen meet ziet van apps in de App Store-lijsten, terwijl je als ontwikkelaar juist hoog probeer te komen op basis van kwaliteit.”

Martijn de Haan, NU.nl-ontwikkelaar Peperzaken

iOS 6 ontwikkelaars Martijn de Haan“Een standaard manier om pull to refresh te implementeren. Dat is welkom. Sommige ontwikkelaars maken er iets lelijks van en Apple biedt nu een nieuwe en makkelijke mogelijkheid om het te implementeren [met de druppelvorm die in de Mail-app wordt gebruikt]. Hij ziet er ontzettend mooi uit. Daarnaast is het fijn dat ontwikkelaars activiteiten kunnen maken. Naast “Post to Facebook” en “Print” kunnen we bijvoorbeeld ook “Pin to Pinterest” en “Add to ofthemuse” implementeren. Ik hoop dat dit platform breed ingesteld kan worden zodat inter-app communicatie gemakkelijker wordt. Deze werking lijkt richting Android te gaan.

Apple heeft overigens ook een gemakkelijke methode toegevoegd om een uniek nummer op te vragen per gebruiker zodat we als ontwikkelaars niet langer UDID’s meer hoeven op te vragen. Ook moeten developers nu expliciet toestemming van de gebruiker krijgen als ze bij de contacten willen. Dit is Apple’s antwoord op de recente uitbraak van developers die zonder toestemming alle contacten van de gebruiker naar servers verstuurde.

iOS 6 is echt gaaf en er zijn veel meer nieuwe mogelijkheden voor developers zoals Pass Kit, Social integratie en In-App Purchase veranderingen. Als gebruiker vind ik de App Store een stuk handiger en de nieuwe Emoji’s zijn heel mooi geworden.”

Anthony Donker, ontwerper Ether HD

iOS 6 ontwikkelaars Anthony Donker“De zaken die ikzelf het meest interessant vind, is dat Google Maps vervangen is door een eigen kaartensysteem met 3D én navigatie. De eerste indruk is erg goed, maar vooralsnog lijken de 3D-steden beperkt, en lijkt het laden van de kaarten wat langzamer te lopen dan Google Maps, hoewel dat natuurlijk kan komen doordat het nog in testfase is. Passbook [het beheren van klantenkaarten, instapkaarten, bioscoopkaarten] is ook interessant, hoewel de tijd zal uitwijzen of bedrijven hier daadwerkelijk gebruik van zullen maken, vooral in Nederland. Wel is er voor developers een uitgebreide handleiding hoe dit is te implementeren, dus de middelen zijn er.

Buiten de verbeteringen die iedereen kan zien, zijn er voor ons ontwikkelaars weer een groot aantal API’s beschikbaar gemaakt waar ik al een klein beetje mee heb gespeeld – zoals de mogelijkheid tot gebruik van de nieuwe ‘pull to refresh’. Daarnaast zijn er voor de gebruiker heel veel kleine aanpassingen die het systeem weer nèt iets aangenamer maken, zoals ‘Stoor mij niet’ zodat je op een ingestelde tijd geen notificaties krijgt. De wijzigingen van iOS 5 naar iOS 6 zijn visueel wellicht niet heel spectaculair, maar onder de kap is er denk ik veel gewijzigd waar we nu nog geen weet van hebben. Ontwikkelaars zullen zo blij zijn als kinderen in een snoepwinkel.”

Doney den Ouden, werkt aan Twitter-app Tweebie

iOS 6 ontwikkelaars Doney den Ouden“Veel van de vernieuwingen in het ontwerp zijn goed uitgepakt, maar Apple heeft in mijn ogen ook wat missers gemaakt. De nieuwe blauwe navigatiebalk in standaard apps is strak, maar de statusbalk (die in iOS 5 nog standaard zilver is), is nu ook blauw in deze standaard apps. Dat zorgt voor verwarring, omdat je kan denken dat de balk blauw is omdat tethering aan staat of de Do Not Disturb modus is geactiveerd. Ook vind ik het zilveren design van de toetsen in de Phone-app een stuk minder fraai geworden.

Ik heb niet echt een favoriete vernieuwing aan iOS 6, maar ben erg blij met de standaard navigatie in de nieuwe Maps-app, waardoor je geen dure navigatie-app meer hoeft te kopen. Er is nu nog minder reden om je iPhone te jailbreaken: eerst had je jailbreak nodig om apps te openen met Siri, maar dat is nu niet meer nodig.”

Paul van Dijk, Cirkelsoft

iOS 6 ontwikkelaars Paul van Dijk“Over het algemeen is iOS 6 een mooie update met veel nieuwe features – maar het zijn wel voornamelijk verbeteringen en maar weinig echte vernieuwingen. Persoonlijk had ik graag een SDK aankondiging voor apps op de Apple TV gezien, maar deze is helaas uitgebleven. Met een beetje pech moeten we hier nog een jaar op wachten. Het Passbook verhaal is mooi en er wordt via de API ook ondersteuning voor gegeven zodat je de pasjes in apps kunt gebruiken. Het valt of staat met de acceptatie bij winkeliers en andere bedrijven, en dat kan lastig worden. Zo zijn veel van de huidige barcode scanners niet in staat een barcode van het iPhone scherm te lezen. Voorlopig dus nog gewoon op pad met je portemonnee vol pasjes.

De eerste testen van de nieuwe Maps-app wijzen uit dat de data hier en daar nog niet klopt, maar dat is een kwestie van tijd. Ook kun je de turn-by-turn navigatie nog niet in je eigen apps gebruiken. Jammer is dat Google Street View verdwenen is, toch een handige functie die ik zelf regelmatig gebruikte. Qua API zijn er veel user-interface verbeteringen en nieuwe mogelijkheden, waardoor er nog mooiere apps gemaakt kunnen worden. En er zijn veel extra diensten voor werken met audio en video, dus op dat gebied kunnen we nog betere apps verwachten.”

Bas van der Ploeg, grafisch ontwerper iCulture

iOS 6 ontwikkelaars Bas van der Ploeg“De Maps-app kan – zeker in minder grote steden – verbetering gebruiken. De 3D-functie is mooi, maar zeer beperkt beschikbaar. Tel daarbij op dat Google’s Street View ook niet meer aanwezig is en je kunt tot de conclusie komen dat Apple nog veel kan veranderen. Toch zie ik grote potentie. De samenwerking met TomTom zal Apple goed doen, verwacht ik. TomTom is op navigatiegebied één van de grootste spelers. Ik denk dat Apple daarmee een heleboel ervaring in huis haalt, wat de Maps-app alleen maar ten goede kan komen.

Ik heb het gevoel dat niet iedereen het met mee eens zal zijn, maar de nieuwe ontwerpen van de Stores voor iTunes en apps zijn erg mooi. Soepeler scrollen, overzichtelijker en meer van deze tijd. Verder vind ik het jammer dat er nog steeds geen Nederlandse Siri-ondersteuning is en dat er nog steeds geen aanpasbare dashboard-widgets zijn.”

Gaandeweg zal dit artikel aangevuld worden met meer meningen van ontwikkelaars die we hebben gevraagd.

Let op! Beta’s van iOS 6 zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik en kunnen niet gebruikt worden door gewone gebruikers tenzij de UDID van het iOS-apparaat bij Apple staat geregistreerd. Het is niet toegestaan om te vragen naar en/of het uitwisselen van UDID’s en downloadlinks naar de iOS 6-betasoftware.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 juni 2012, 21:02
Categorieën iOS, Round-up
Onderwerpen ios 6, meningen, ontwikkelaars

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.