iOS 5 op een iPhone 3GS: wat werkt wel en niet?

iOS 5 blijkt op een iPhone 3GS prima te werken. Bijna alle functies zijn aanwezig, behalve het bewerken van foto's en de Reader-functie in Safari. De eerste indruk van de performance is echter goed.

iphone 3gs ios5iOS 5 is vanaf komende herfst verkrijgbaar voor de iPhone 4, iPhone 3GS, alle iPad-modellen en de derde/vierde generatie iPod touch. Maar sommige functies zullen niet werken op de oudere toestellen, omdat de hardware dat niet toestaat. Apple legt op de pagina met iOS 5-functies wel uit wat er allemaal mogelijk is, maar er staat niet bij of dit op alle toestellen werkt. Tijdens de keynote liet Apple alle functies zien op een iPhone 4 en een iPad 2, dus daar valt ook weinig uit af te leiden. De eerste indruk is echter, dat iOS 5 prima werkt op een iPhone 3GS, zoals ook uit onderstaand filmpje blijkt. De Twitter-integratie is gewoon aanwezig, maar dat was te verwachten want het vraagt nauwelijks iets van je toestel. Ook het berichtencentrum werkt gewoon: je trekt met je vinger een streep vanaf de bovenkant van het scherm en de lijst met notificaties verschijnt, net als op de iPhone 4. Ook de weer- en aandelenwidgets doen het prima, inclusief animaties. Maar bij de camera blijft er nog wel iets te wensen over.

De camera-app toont namelijk wel de roosterlijnen en je kunt ook de belichting en helderheid vastzetten, maar het bewerken van foto’s wordt niet ondersteund. Apple heeft in iOS 5 de mogelijkheid toegevoegd om bijvoorbeeld rode ogen te verwijderen, foto’s bij te knippen en een snelle optimalisatie te geven. Die functies ontbreken op de iPhone 3GS, maar het maken van een foto door het indrukken van de volumeknop werkt weer wél (correctie op eerdere bewering).

Gaan we naar Safari op de iPhone, dan blijkt op de 3GS wel de Leeslijst (Reading List) aanwezig, waarmee je artikelen kunt bewaren om later nog eens terug te lezen. Maar de Reader-functie ontbreekt, De Safari Reader-functie lijkt te ontbreken in onderstaand filmpje. Maar meerdere lezers melden in de reacties hieronder dat de Reader-functie wel degelijk aanwezig is. Het blijkt nu dat de Reader-functie gewoon niet op elke pagina werkt. De Kiosk (Newsstand) waar je kranten en tijdschriften kunt kopen, werkt zonder problemen op de iPhone 3GS. Het ziet er voorlopig naar uit dat eigenaren van een iPhone 3GS vrijwel dezelfde functies tot hun beschikking krijgen als gebruikers van een iPhone 4, wat deze eerste beta betreft. Ook de performance is acceptabel. Een jaar geleden was er nogal gedoe toen iOS 4 beschikbaar kwam. Volgens Apple was iOS 4 ook te installeren op een iPhone 3G, maar in de praktijk bleken de toestellen zo traag te worden, dat er niet meer mee te werken viel. Ook ontbraken enkele functies die iOS 4 juist interessant maakten, zoals multitasking.

Toch zullen op de iPhone 3GS bepaalde apps nog steeds niet werken. Zo heeft Apple vannacht de app Find My iPhone een update gegeven, maar deze app werkt vooralsnog alleen op de iPhone 4.

Zoals al eerder aangegeven in onze artikelen over iOS 5: het gaat hier om de eerste betaversie voor ontwikkelaars, dus nog niet de definitieve versie voor eindgebruikers, die pas in de herfst beschikbaar komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2011, 18:14
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerpen ios 5, iPhone 3G

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.