iOS 4: voorlopig niet voor de iPad

iOS 4 komt vandaag beschikbaar, maar alleen voor de iPhone en iPod touch. Welke nieuwe functies lopen we als iPad-bezitters zoal mis?

ios 4Vandaag komt iOS 4 beschikbaar, maar helaas is de update alleen beschikbaar voor de iPhone en iPod touch. iPad-gebruikers zullen nog tot het najaar moeten wachten op een geschikte update. Op iPhoneclub hebben we gisteren een overzicht van de nieuwe functies gepubliceerd, waarvan een deel ook op de iPad beschikbaar komen. Maar niet alle: er zijn functies waarbij je afhankelijk bent van nieuwe hardware, zoals een ingebouwde videocamera voor FaceTime (videobellen).

Ook zijn er functies die al lang op de iPad beschikbaar zijn, zoals spellingscontrole, iBooks en de mogelijkheid om eigen wallpapers in te stellen. Op de iPad was het met iOS 3.2 ook al mogelijk om veel meer e-mailbijlagen te openen. En de mogelijkheid om Bluetooth-toetsenborden te gebruiken, is voor iPad-gebruikers natuurlijk ook niet nieuw.

Welke functies loop je als iPad-bezitter voorlopig wel mis? De twee belangrijkste zijn multitasking en folders. Folders houdt in dat je de applicatie-icoontjes in folders kunt onderbrengen. Je kunt alle nieuwsapplicaties, alle woordenboeken, puzzelgames en andere apps op die manier overzichtelijk sorteren. Folders is ook een handige oplossing om applicaties die je nooit gebruikt (zoals de iTunes-applicatie) uit het zicht te houden.

startscherm-iphone

De functie multitasking vergt wat meer uitleg, omdat het niet domweg betekent dat applicaties op de achtergrond blijven draaien en altijd beschikbaar zijn. Apple heeft voor een eigen oplossing gekozen, die minder gevolgen voor de batterijduur en de performance zou moeten hebben. Ontwikkelaars kunnen verschillende multitasking-functies activeren, bijvoorbeeld lokale notificaties (een soort push notificaties die niet afhankelijk zijn van een server), de mogelijkheid om locatiebepaling en muziek afspelen op de achtergrond te laten doorlopen (handig voor navigatiesoftware en radio-apps) en taken die op de achtergrond kunnen doorlopen (bijvoorbeeld het downloaden van een groot bestand). Fast app switching is een nieuwe manier om snel tussen applicaties te kunnen wisselen. Alle details worden uitgelegd in dit artikel: iOS 4: alle nieuwe functies van iPhone, iPod touch en iPad OS uitgelegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2010, 17:32
Categorie iOS
Onderwerpen handsfree, ios 4, ipad, spraak, update

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.