
Matglas terug naar Liquid Glass: dit is er veranderd in iOS 26 beta 4
We zijn inmiddels halverwege de betaperiode van iOS 26 en dat betekent dat de release zo langzamerhand in zicht komt. Dat merk je ook aan de vierde beta van iOS 26, die weer net wat vloeiender is dan de vorige. Maar Apple heeft ook weer tal van veranderingen doorgevoerd. Welke functies zijn nieuw in beta 4 van iOS 26 en wat heeft Apple deze keer gewijzigd? We nemen het met je door.
#1 Meer transparantie: Liquid Glass-effect weer meer zichtbaar
Bij het uitbrengen van de derde beta van iOS 26, draaide Apple het transparante effect van Liquid Glass flink terug. Het werd op veel plekken zelfs matglas, waardoor het hele effect van Liquid Glass wegviel. In de vierde beta heeft Apple dit weer aangepast, waardoor het meer lijkt zoals in de eerste en tweede beta. De mate van transparantie zit nu een beetje tussen de tweede en derde beta in. Je ziet het vooral bij menu’s van apps onderaan het scherm. Sommige teksten achter de menu’s zijn in de vierde beta beter leesbaar, terwijl ook het blureffect achter het menu sterk verminderd is. Dat is bijvoorbeeld goed te zien in onderstaand voorbeeld van de Woning-app, waarbij het beeld achter het menu bij de vierde beta (rechts) veel duidelijker te zien is dan bij de derde beta (links).

Daarnaast heeft Apple bij het bekijken van je meldingen de leesbaarheid verbeterd door de achtergrond donkerder te maken. Daardoor is de witte tekst met de transparante meldingen beter leesbaar, omdat de felheid van de achtergrond minder in de weg zit.
#2 Dynamische wallpaper voor standaardachtergrond
Met de vierde beta is het mogelijk om de standaardachtergrond dynamisch te maken. Dat betekent dat de kleuren automatisch wisselen. In de vorige beta voegde Apple al meerdere kleurenvarianten toe, maar je kan deze nu ook automatisch laten afwisselen. Bij de iOS 18-achtergrond was er ook al zo’n dynamische optie.
#3 Nieuwe CarPlay-achtergronden
Er zijn nu in totaal negen verschillende achtergronden in CarPlay beschikbaar. Dit waren er in de vorige beta nog tien. De optie om altijd een zwart achtergrond te hebben, zelfs als de lichte modus aan staat, is verdwenen. Wil je nu een zwarte achtergrond, dan moet je de weergave van CarPlay zelf ook op altijd donker zetten. Verder zijn de oudere iOS 18-achtergronden verdwenen en vind je nu alle kleuren van de iOS 26-achtergrond ook in CarPlay, naast drie effe kleuren.
#4 Verbeteringen in Camera-app
De Camera-app heeft nu een introductiescherm voor het nieuwe ontwerp en indeling van de app. De bediening in de vierde beta is ook aangepast. Je kan nu ook over het camerabeeld naar links en rechts vegen om te wisselen tussen modi, zoals dat nu ook al kan met iOS 18. Bovendien beweeg je nu de selectiecursor als je er overheen veegt en niet het achterliggende menu. Daardoor moet je nu met de vierde beta de andere kant op vegen dan je in de derde beta en eerder gewend was. Tot slot is het appicoontje iets aangepast.
#5 Meer duidelijkheid voor avondmodus
In de eerste drie beta’s was er bij Horen en voelen een instelling genaamd Modus voor laat op de avond. Het was onduidelijk wat dit precies doet, maar in de vierde beta heeft Apple dit verduidelijkt. Het heet nu Reduce Loud Sounds (het is nog niet vertaald) en heeft nu een omschrijving eronder. Daar staat het volgende:
Reduces audio volume range and creates softer sound effects, while maintaining the quiet details of the original audio.
Oftewel: met deze modus ingeschakeld klinken geluidjes van bijvoorbeeld meldingen wat rustiger en zachter, terwijl de details van de melding wel behouden blijven.
#6 Call screening uitgebreid
De Call screening-functie is in de vierde beta van iOS 26 uitgebreid. Je kan nu kiezen voor drie opties: Never (waardoor onbekende bellers gewoon over gaan), Ask Reason for Calling (waarbij de iPhone de beller vraagt om aan te geven waarvoor je belt, voordat jij daarvan een melding krijgt) en Silence. De Silence-optie is gelijk aan de bestaande Houd onbekende bellers stil-functie, die in de eerdere beta’s afwezig was.
#7 Nieuwe instelling voor Wachtwoorden-app
Bij Wachtwoorden is een nieuwe optie toegevoegd, genaamd Allow Contacting Websites. Daarmee kan de Wachtwoorden-app informatie ophalen van websites en apps, zoals het icoontje en namen. Zo zorg je ervoor dat er altijd de juiste naam en een passend logo bij je opgeslagen inloggegevens staat. Ook kan je dan een melding krijgen als een website passkeys ondersteunt.
#8 Samenvattingen van nieuwsmeldingen
In de VS voerde Apple met iOS 18.2 de samenvattingen van meldingen door, een functie van Apple Intelligence. Maar al snel bleek dit te zorgen voor flinke fouten: samenvattingen van nieuwsmeldingen gaven het nieuws ineens een hele andere betekenis, waardoor de functie simpelweg niet goed werkte. In een latere iOS 18-update schakelde Apple daardoor de samenvattingen van nieuwsmeldingen weer uit, maar in deze beta is dit weer toegevoegd. Dergelijke meldingen worden wel duidelijk gemarkeerd en Apple geeft aan dat er fouten kunnen insluipen die de betekenis van headlines kunnen veranderen.
#9 Andere visuele aanpassingen
In deze beta zijn nog meer andere kleine visuele aanpassingen doorgevoerd. Zo is het scherm voor het invoeren van je toegangscode bij Face ID & toegangscode opgefrist, heeft het Mail-icoontje een iets ander ontwerp gekregen en verschijnt de ingestelde achtergrond in een iMessage-chat ook als je een melding van een inkomend berichtje uitklapt. Ook sommige animaties zijn vernieuwd, zoals het uitklappen van het AirPlay-menu.
Meer over iOS 26
iOS 26 is de grote nieuwe iPhone-update van 2025. In iOS 26 vind je talloze nieuwe functies en er is een gloednieuw design, genaamd Liquid Glass. Alle standaardapps zijn opnieuw ontworpen, maar er zijn ook veel nieuwe functies in apps als Berichten, Safari, Muziek en Foto’s. CarPlay krijgt ook een nieuw ontwerp en functies als widgets. De geschikte toestellen van iOS 26 zijn de iPhone 11-serie en nieuwer. De beta van iOS 26 is beschikbaar, maar de release van iOS 26 is pas in september.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nu te downloaden: vierde beta van iPadOS 26 (22-07)
- Apple brengt vierde beta van iOS 26 uit voor ontwikkelaars (22-07)
- Vier redenen waarom 2025 hét jaar van CarPlay is (22-07)
- Release Candidate van iOS 18.6 en iPadOS 18.6 nu beschikbaar voor testers: dit zit erin (21-07)
- Gerucht: 'Ontwikkeling iOS 27 start binnenkort en richt zich specifiek op een gloednieuwe iPhone' (21-07)
iOS 26
iOS 26 is de grote iPhone-update van 2025. iOS 26 is in juni tijdens de WWDC aangekondigd en verschijnt vervolgens in september voor iedereen. In iOS 26 gaat het design op de schop met het nieuwe design genaamd Liquid Glass. Daarbij wordt extra veel gebruikgemaakt van transparantie en glasachtige elementen. Veel standaardapps krijgen nieuwe functies, waaronder Berichten, Safari, Camera en Telefoon. Ook krijgt CarPlay in iOS 26 een grote update. Gebruik je AirPods met iOS 26, dan profiteer je ook van nieuwe functies. Lees ook ons overzicht welke iPhones iOS 26 krijgen. Op onze pagina over iOS 26 lees je nog veel meer info.

- Alles over iOS 26
- De beste iOS 26 functies op een rij
- iOS 26 ontdekkingen en details
- Dit moet je weten over de iOS 26 beta
- Geschikte iPhones voor iOS 26
- Releasedatum iOS 26
- CarPlay in iOS 26
- AirPods in iOS 26
- Camera-app in iOS 26
- Apple Music in iOS 26
- Wekker in iOS 26
- Nieuw voor de Telefoon-app in iOS 26
Ik blijf het merkwaardig vinden dat Apple zulke vreemde ontwerp keuzes maakt in hun interface. Ik vind de leesbaarheid verre van optimaal. Ik hoop ook dat je de transparantie kan instellen. Ik twijfel echt of ik deze update ga installeren. Apple stond altijd bekend om zijn doordachte minimalistische interfaces. Op MacOs vind ik de uitvoering overigens veel beter.
Ik snap dat hele Liquid Glass niet. Het is een nieuw likje verf maar daarbij wordt alle leesbaarheid over de schutting gegooid.
Lijkt wel alsof ze bij iedere designwijziging de grens opzoeken van wat geaccepteerd wordt. Eerst veel te ver gaan, kijken hoeveel er geklaagd wordt, dan stapjes terugdoen totdat het meeste geklaag ophoudt, vervolgens weer een stapje vooruit, net zolang er voor hun een balans is bereikt zodat ze nog wel kunnen zeggen dat ze iets nieuws hebben neergezet.
Maar uiteindelijk schiet de gebruiker er niks mee op. Hoezo moet er een balans gevonden worden tussen geklaag en acceptatie? Waarom kan zo’n product niet gewoon toegankelijk zijn?
Dit bewijst voor mij wel dat de smartphone in deze vorm eigenlijk een uitontwikkeld product is en ze zelf ook niet goed meer weten wat ze eraan moeten vernieuwen.
Gelukkig komt iOS26.5.3. beschikbaar op 17-03-2026 om 19:02 uur en 14 seconden (GMT+1h). In deze update zal de Classic UI theme teruggebracht worden als keuze. Omdat het glas immer halfvol is heeft het Liquid Glass UI theme geleid tot een globale reductie in schermtijd van 63%. Heeft Apple (ongewild) een positieve bijdrage geleverd aan de niet-blinde mensheid.