Intel mocht bijna een iPhone en iPad-processor produceren

Steve Jobs was bijna in zee gegaan met Intel om de processor voor de iPhone en iPad te ontwikkelen. Was dit gebeurd, dan waren afspraken die zouden leiden tot de A4-processor niet doorgegaan.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

A4 processorDe biografie van Steve Jobs is sinds deze week te koop en er duiken steeds meer interessante feiten op uit het boek. Zo bleek Steve Jobs lange tijd interesse te hebben in Intel’s Atom-processor, maar koos hij er later toch voor om toch met ARM in zee te gaan. De samenwerking met ARM zou uiteindelijk leiden tot de A4, Apple’s eigen processor voor de iPhone en iPad.

Biograaf Isaacson schrijft dat Jobs plannen had om met Intel in zee te gaan voor een iPad-processor, omdat Intel ook al verantwoordelijk was voor de chips in de Mac. Hij wilde graag de Intel Atom-chip in de iPad verwerken, een processor die zuinig met stroom omgaat. iPod-topman Tony Fadell stak hier echter een stokje voor:

Apple was al langer een partner van ARM, waarvan er chips terug te vinden zijn in de originele iPhone. Fadell geloofde dat hij Jobs kon overhalen dat hij zijn plannen compleet moest omdraaien en verzamelde medestanders. Tijdens een vergadering riep hij “fout, fout, fout!” tegen Jobs wanneer hij er op stond dat ze met Intel in zee moesten gaan om een goede mobiele chip te maken. Fadell legde zelfs zijn pasje op tafel en dreigde ontslag te nemen. Uiteindelijk gaf Jobs toe. “Ik snap je”, zei hij. “Ik ga niet in tegen een van mijn beste mensen”

Fadell’s acties zouden uiteindelijk leiden tot Apple’s overname van een processorproducent, die op basis van ARM’s plannen de A4-processor mocht ontwikkelen. Deze verscheen eerst in de iPad, om vervolgens in de iPhone 4 op te druiken.

Op het moment heeft Fadell een eigen bedrijfje, die toevallig gisteren zijn eerste product onthulde.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 oktober 2011, 19:41
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerp a4

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.