iKids week 36: Het Moddermonster, StarComposer en Tafels leren

In iKids week 36 aandacht voor Het Moddermonster (verhaal), StarComposer (muziek) en Tafels leren door liedjes te zingen (educatief)
Richard Borgman - · Laatst bijgewerkt:

StarComposer logoCreatieve kinderapps zijn erg populair. Er zijn moedige pogingen om kinderen creatief met taal aan de slag te laten gaan, zoals de Nederlandse app Apppoëzie. Voor kinderen in de laatste groep van de basisschool en brugklassers wordt op speelse wijze aandacht uitleg gegeven over verschillende dichtvormen. Ook speelwerelden maken vallen in de smaak, zoals in Toca Builders en de nieuwe games Junk Jack X en Terraria. Voor wie graag musiceert bespreken we vandaag StarComposer, misschien wel de makkelijkste manier tot nu toe om een liedje in elkaar te knutselen op de iPad.

Het Moddermonster

Moddermonster bootHet verhaal van Het Moddermonster draait om drie vrienden die in bad hebben gespeeld. Ze gaan op avontuur en vinden een grote schelp in de zee. Als ze de schelp proberen open te maken, komen ze voor een wel heel vreemde verrassing te staan. Deze Nederlandstalige app heeft een verhaal dat ‘rondloopt’. Aan het einde van het verhaal kom je dus weer aan het begin terecht. De Nederlandse voorgelezen tekst kun je ook uitschakelen, als je je kinderen liever zelf voorleest. Ook het lezen kan worden bevorderd door de uitgesproken woorden op te laten lichten en te vergroten. Om afleiding te voorkomen is het ook mogelijk de muziek uit te schakelen.

Het Moddermonster heeft een mooie grafische stijl en een aangenaam verhaal voor de kleine lezers. Erg leuk is dat je het verhaal in twee verschillende versies kunt beleven. Het gaat dan om dezelfde gebeurtenissen, maar net even anders gesitueerd en in een andere tekenstijl. Af en toe had het wel iets interactiever gemogen, maar de bijzondere sfeer van deze dromerige dierenwereld maakt een hoop goed. Het Moddermonster voor de iPad is een product van illustrator Chantal Bourgonje, die ook andere apps in haar portfolio heeft, zoals Woeste Grijze Muis HD en InsomniApp. Het Moddermonster is uitgegeven door het bedrijf Tizio.

Downloaden: Het Moddermonster (€1,79, universeel, iOS 6.0+)

StarComposer

StarComposer componerenStarComposer oogt simpel maar is knap gemaakt. Door een zeer duidelijke interface en handige navigatie hebben de makers een app weten te creëren waarmee kinderen zelf een liedje kunnen componeren. Dat klinkt ingewikkeld, maar als je eenmaal aan de slag gaat merk je hoe ontzettend intuïtief StarComposer is. Het componeerveld ziet er uit als een simpele versie van studiosoftware voor volwassen profs. Links staan personages die instrumenten vertegenwoordigen. In de vakjes plaats je loops, herhalende afgebakende muziekpassages. Tik op een leeg vak om er een te plaatsen, blijf tikken om de juiste versie te selecteren en kom uiteindelijk weer bij een leeg vakje als je daar toch niets wilt horen.

Door in het wilde weg wat vakjes aan te tikken kun je snel een leuke compositie maken met drums, bas, gitaar en toetsenwerk. Met de ingebouwde microfoon neem je je eigen zang op. Voor dat laatste heb je wel een hoofdtelefoon nodig. Als je het eindresultaat beluistert, krijg je daar een muziekvideo bij te zien, waarin de band op het podium staat te spelen. Het resultaat kun je delen via Facebook of YouTube. Het filmpje inclusief de muziek kun je ook bewaren in de fotorol. StarComposer biedt twee gratis muziekgenres, pop en dance, en heeft er aantal beschikbaar als in-app aankoop, zoals reggae, dubstep, funk en metal. Los kost een genre €0,89, voor alle acht extra genres samen betaal je €5,49. Via iCloud kun je liedjes op verschillende iDevices synchroniseren. Op de website van de app staan nog allerlei tips om de beste nummers te maken.

Downloaden: StarComposer (gratis, universeel, iOS 6.1+)

Tafels leren door liedjes te zingen

Tafels leren door liedjes te zingen bandGing het in StarComposer nog om muziek als pure entertainment, in ‘Tafels leren door liedjes te zingen’ worden liedjes gebruikt om de tafel van 1 tot en met 10 te leren. Dit moet je overigens niet te ingewikkeld opvatten: elke tafel heeft zijn eigen liedje dat gepaard gaat met een geanimeerd filmpje met bijvoorbeeld een schildpad of een krokodil. De cijfers komen af en toe in beeld aan de hand van voorwerpen of dieren, zoals 40 boterhammen en 30 robots. Naast de tien filmpjes van de verschillende tafels met telkens een rode eekhoorn in de hoofdrol kun je ook het liedje zonder de tekenfilm bekijken. Nu worden de tafels simpelweg tekstueel in beeld gebracht en lichten ze op als ze in het liedje voorkomen. De oefenstand biedt tafelsommen met aanklikbare antwoorden.

De makers zeggen de app te hebben gemaakt in samenwerking met docenten en onderwijsinstituten en de software vooral te hebben gericht op kinderen vanaf 4 jaar. Dit verklaart ook meteen waarom er een vrij jonge tekenstijl is gehanteerd, terwijl de tafels leren normaal gesproken lesstof is voor iets oudere kinderen. De bedoeling is dan ook dat kinderen door deze app een voorsprong krijgen op school. Het tafels leren door liedjes te luisteren en te zingen heet crosslateraal denken, oftewel de linker en rechter hersenhelft tegelijk gebruiken. Naast het wetenschappelijk verantwoorde karakter van de app valt vooral de kwaliteit van de liedjes op, met leuke teksten, aanstekelijke muziek en een prettige zangstem. De aanschafprijs van €3,59 is niet mals, maar inhoudelijk slaagt ‘Tafels leren door liedjes te zingen’ goed in zijn opzet.

Downloaden: Tafels leren door liedjes te zingen (€3,59, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.