iKids week 31: Appie en Opa, Muis en Olifant en DiKiBO-7-8

Deze week in de iKids met leuke kinder-apps voor iPad lezen we over Muis en olifant, rekenen we voor groep 7 en 8 en leest Gerda Havertong voor.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iKids week 31 Muis en Olifant worden vriendjesEen voorleesboek met de zoetgevooisde stem van Gerda Havertong, rekenen voor groep 7 en 8 van de basisschool en een opbloeiende vriendschap tussen een muis en een olifant. Hulpstukken naar een ruime fantasie en een aanzet tot exact rekenen en overal geformuleerd op kijken: we zitten duidelijk in de iKids, onze vaste rubriek met kinderapps op zondag. We beschrijven Appie en Opa, het wondere duo Muis en Olifant en trekken de editie vandaag breder dan (voor)lezen met DiKiBO 7-8.

Appie en opa

Appie en opa vleugeltjes iPadAlsof ze voor de kinderen van Sesamstraat voorleest, zo bekend klinkt de intonatie van Gerda Havertong die het nieuwste kinderboek van Rian Visser voorleest. Technisch gezien schuilt er een interessant verhaal achter de applicatie: Apple tikte het kinderboek op de vingers omdat het verrijkte kinderboek beter in de iBookstore verkocht kon worden. Daar voelde de auteurs onder de noemer books2download niet zoveel voor: volgens hen zijn de verkopen van boeken in de App Store 10 tot 30 keer zo hoog als in de iBookstore! Appie en opa werd vanwege de worstelingen ook maar als boek uitgegeven – maar nu staat hij even later tóch ook in de App Store.

Appie en opa is een collectie van zes verhalen die al jaren op de televisie worden voorgelezen. Het zijn verhalen met een filosofische inborst: bedoeld om nog even te prikkelen nadat het is uitgelezen. Om even tot nadenken aan te zetten. Wachten voor het stoplicht, De appelboom, Plantjes moeten ook slapen, Vleugeltjes, Nieuwe opa’s en De kerstboom luiden de titels van de verhaaltjes. In de voorleesstand van de app gaat er een belletje als een pagina volledig is voorgelezen. Het is bijna een overbodige toevoeging: ook het nieuwste kinderboek van Rian Visser is weer van hoge kwaliteit.
Downloaden: Appie en opa (€3,59, iPad, iOS 5.0+)

DiKiBO-7-8

DiKiBO-7-8 is een app van de Nederlandse ontwikkelaar McWood. Het gaat om een rekenapp voor kinderen, die op de iPhone en iPad te gebruiken is. Niet alleen handig voor kinderen die in groep 7 en 8 van de basisschool zitten, maar ook handig als rekentoets op de middelbare school of PABO. Veel apps zijn alleen voor kinderen bedoeld, maar bij DiKiBO is ook rekening gehouden met begeleiders: je kunt als gewone gebruiker (kind) inloggen of als één van de drie coachingrollen: docent, ouder en/of remedial teacher). Zo kunnen begeleiders de score van het kind volgen en eventueel tijdig bijsturen. Volgens de makers voldoet de DiKiBO-rekenapp aan de Nederlandse schooleisen en bereid je je optimaal voor op de Cito-toets.

dikibo-7-8

Er zitten vier levels in, elk met 24 soorten sommen die je moet afmaken om te kunnen starten met het volgende level. Bij de somtypen vind je de standaardberekeningen zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Daarna wordt het moeilijker met breuken, procenten, verhoudingen, kommagetallen en meten. De app bevat geen standaard repertoire aan opdrachten, maar genereert steeds weer nieuwe sommen zodat je een oneindige hoeveelheid oefenmateriaal hebt. Mocht het berekenen even niet lukken, dan bevat de app hints om het kind weer op weg te helpen. Lukt het nog steeds niet, dan heeft McWood ondersteunend materiaal die je in gedrukte vorm of PDF kunt bestellen vanuit de app: zakboeken, spiekboeken en DiKiBOOS.

Downloaden: DiKiBO-7-8 (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Muis en Olifant worden vriendjes

Na het educatieve van DiKiBO gaan we door met iets luchtigers: een leuk kinderboek van Liesbeth Helsdingen, met illustraties van Lea Vervoort. ‘Muis en olifant worden vriendjes’ is een prentenboek met een hartverwarmend thema: de vriendschap tussen een muis en een olifant. Onmogelijk? Welnee, in de fantasie van kinderen is alles mogelijk! Olifant maakt een wandelingetje naar het meer en komt in een nare situatie terecht. Daardoor leert hij Muis kennen. Ze worden ondanks het verschil in formaat vriendjes. Of je daaruit mag afleiden dat vriendschap ook mogelijk is als je heel verschillend bent, mag je zelf bepalen.

muis en olifant

‘Muis en Olifant worden vriendjes’ is het eerste verhaal uit een serie van 7, geschreven door Liesbeth Helsdingen, in het dagelijks leven docente van een kleutergroep in het basisonderwijs. Kleine kinderen kunnen genieten van de app door te kijken en te luisteren naar de animaties en geluidjes. Oudere kinderen kunnen luisteren naar de verteller in het Nederlands, Engels of Italiaans. Zelf lezen is misschien iets teveel gevraagd, maar met hulp van een volwassene moet het lukken om het prentenboek ook zelfstandig door te werken.

Downloaden: Muis en olifant worden vriendjes (€3,59, iPad, iOS 5.0+)

Ook leuk voor kids

  • De game Toy Story: Smash It! kreeg afgelopen week een update met 15 nieuwe levels. Ga met Buzz en Woody puzzels oplossen en versla Graaf Porkula.
  • Jetpack Joyride kreeg een update, waardoor je sneller nieuwe items ontdekt. Elke vrijdag komen er nieuwe items bij.
  • Tiny Thief is in prijs verlaagd en kost nu nog geen euro.

Trailers van alle genoemde games vind je hieronder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 augustus 2016, 11:01
Categorie Apps
Onderwerp ikids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.