Obama voorkomt importverbod VS voor oudere modellen iPhones en iPads

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn vetorecht gebruikt om een (verkoop)verbod op oudere iPhones en iPads af te wenden
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Obama vetoDe Amerikaanse president Barack Obama heeft vanavond een stokje gestoken voor een mogelijk importverbod op oudere modellen iPhones en iPads in de Verenigde Staten. Het Amerikaans handelsbureau ITC, International Trade Commission, had dit verbod eerder ingesteld omdat deze specifieke modellen inbreuk maken op patenten van Samsung, waar Apple een heftige juridische strijd mee voert. Obama heeft door middel van zijn vetorecht voorkomen dat een verkoopverbod van kracht zou worden. Hoewel niet geheel onverwacht — Obama is fel tegenstander van zogeheten ‘patenttrollen’ — is het wel uniek. In 1987 heeft een Amerikaanse president voor het laatst zijn vetorecht gebruikt om een beslissing van het ITC te blokkeren.

In een brief geschreven door handelsvertegenwoordiger Michael Froman worden zorgen geuit over het feit dat technologiebedrijven steeds vijandiger procederen in patentzaken. Daarbij gaat het dan vooral om de manier waarop bedrijven zogeheten “standards-essentials patents” verdedigen en licenseren. Dit betreft veelal patenten die nodig zijn voor de goede werking van een product. Concurrenten kunnen dergelijke patenten vaak tegen een vergoeding gebruiken. Froman schrijft in de brief dat het veto van president Obama voorkomt uit de vrees dat bedrijven als Samsung door dergelijke importverboden teveel macht over concurrenten krijgen. De regering-Obama ziet het licenseren van dergelijke patenten met eerlijke, redelijke en non-discriminatoire voorwaarden als een belangrijk onderdeel om innovatie en economische vooruitgang te bevorderen.

Het verkoopverbod zou gaan gelden voor oudere modellen van de iPhone (3G, 3GS en 4) evenals de eerste en tweede generatie iPad met 3G-ondersteuning. Het verbod werd door het ITC uitgesproken in een zaak die Samsung tegen Apple had aangespannen voor het gebruik van de 3G-technologie in deze apparaten. Volgens de Aziatische technologiefabrikant maakt deze technologie inbreuk op haar patenten. Het ITC stelde Samsung in het gelijk. Voor nieuwere modellen iPhones en iPads was het verkoopverbod overigens nooit aan de orde omdat die gebruikmaken van andere 3G-hardware. Het betekent alleen niet dat Apple voor deze producten nu gevrijwaard is van eventuele juridische vervolgstappen. Samsung kan altijd een nieuwe poging doen. Wel schrijft Froman in de brief dat de regering-Obama het voornemen heeft om verkoopverboden in soortgelijke toekomstige patentzaken te blokkeren.

Apple laat via een woordvoerder aan AllThingsD weten blij te zijn met het besluit van president Obama: “We juichen het toe dat de regering opstaat voor innovatie in deze belangrijke zaak. Het was fout van Samsung om het patentsysteem op deze wijze te misbruiken.” Samsung is uiteraard niet blij met het besluit en geeft Apple een koekje van eigen deeg. Een woordvoerder laat aan AllThingsD het volgende weten: “We zijn teleurgesteld dat de handelsvertegenwoordiger het besluit van het ITC heeft verworpen. Diens besluit erkende dat Samsung met de beste bedoelingen heeft onderhandeld en dat Apple zich tegen het nemen van een licentie blijft verzetten.”

Meer informatie: de volledige brief gericht aan het ITC

Foto: DonkeyHotey / Flickr Creative Commons

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2013, 12:16
Categorie Apple
Onderwerpen import, obama, samsung

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.