Honeywell Evohome thermostaat met iPhone-bediening nu in Nederland verkrijgbaar

Honeywell Evohome is een draadloze thermostaat met iPhone-bediening, die in Nederland leverbaar is. Je kunt per kamer de temperatuur regelen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

evohome-bankhangenHoneywell gaat in Nederland een thermostaatsysteem op de markt brengen, waarmee je via je iPhone- en Android-telefoon de verwarming in huis kunt regelen. Om zich te onderscheiden van al bestaande oplossingen, heeft Honeywell ervoor gekozen om de verwarming in elke kamer regelbaar te maken. Een soort Sonos-systeem dus, maar dan voor de verwarming. Om het te gebruiken moet je de radiatorknoppen in huis vervangen door draadloos bedienbare knoppen, die €99 per stuk kosten. Ook zul je een afspraak met de installateur ambassadeur van Honeywell moeten maken, want het systeem mag alleen worden geïnstalleerd door officiële dealers. Honeywell is niet van plan om Evohome los te verkopen, zoals bij de Nest het geval is.

iPad-thuis-NLGrote kans dat jouw thermostaat thuis gemaakt is door Honeywell. Als dat zo is, heb je de afgelopen twee jaar misschien jaloers gekeken naar allerlei slimme thermostaten met iPhone-bediening die op de markt zijn verschenen. Van Nest tot Thermosmart en Toon van Eneco: allemaal zijn ze vanaf je iPhone te bedienen en bijna allemaal zien ze er mooier uit dan de vergeelde Honeywell-thermostaat, die je nog veel in oude huizen ziet. Maar als je een gevestigde naam zoals Honeywell bent, kost het wel wat meer tijd om met een goed product komen. En de nieuwe wereld van apps is ook nog wat onwennig: “De iPhone-app is er nog niet, want Apple heeft altijd zeven dagen nodig om goed te keuren”, kregen we te horen tijdens de persbijeenkomst waar vandaag het nieuwe systeem werd geïntroduceerd (psst, had dan de app iets eerder ingeleverd!).

Het Honeywell Evohome-systeem bestaat uit vier onderdelen (bedienpaneel, internet-gateway, app en cv-ketelaansluiting) en kost €299. De app is trouwens niet verplicht, want je kunt alles via het bedienpaneel instellen. De werkelijke kosten zullen iets hoger uitvallen omdat je bij de dealer een offerte voor een complete installatie moet aanvragen en dat zal meestal betekenen dat je er nog meerdere radiatorknoppen bij moet aanschaffen, plus de kosten van de installatie. De werkelijke kosten zullen tussen €800 tot €1500 zijn voor een niet al te groot huis, dus je kunt makkelijk uitrekenen hoe snel je de kosten terugverdiend hebt.

Voor oplettende lezers: op de website evohome.nu zag ik een radiatorpakket van €495 (inclusief drie radiatorknoppen) en een vloerverwarmingspakket van €595, maar dat is een oudere uitvoering met een monochroom bedieningspaneel. Dat pakket is wel los verkrijgbaar, maar biedt niet de handige functies die in dit artikel worden besproken, zoals bediening met een iPhone-app.

Evohome meet op verschillende plekken in huis de temperatuur. Je kunt dan per kamer de temperatuur instellen en op afstand via je iPhone of andere smartphone de temperatuur per kamer wijzigen. De iOS-app is eigenlijk vrij eenvoudig: via een menu krijg je toegang tot de lijst met zones/kamers en door te tappen wijzig je de temperatuur. Op het meegeleverde bedieningspaneel, dat er op het eerste gezicht uitziet als een navigatiesysteem voor in de auto, stel je voor elke dag van de week in welke temperatuur je wilt hebben. Als je de oudere Honeywell-thermostaten gewend bent, is dit touchscreen-apparaatje opmerkelijk intuïtief ingedeeld: je ziet een voortgangsbalk waarop je aan de hand van kleuren precies kunt zien op welk tijdstip welke temperatuur geldt. Blauw is koud, rood is warm, groen en geel zitten er ergens tussenin. Logisch.

evohome-kleuren

Het grote voordeel van Evohome ten opzichte van systemen zoals Toon en Nest is dat je de temperatuur in meerdere kamers in huis kunt regelen. Bij andere systemen stook je het hele huis warm, ook de werkkamer en zolder, terwijl je misschien helemaal niet van plan bent om daar te gaan zitten. Bij Evohome kun je in dat geval ervoor kiezen om alleen de huiskamer en keuken te verwarmen. Dat bespaart energiekosten. Op het paneel zie je in één oogopslag wat de temperatuur in de verschillende ruimtes is:

Evohome_Silver_NLinterface

De iPhone- en iPad-app toont op het openingsscherm de verschillende zones en de temperatuur, nu zonder de handige kleurtjes. Er is gekozen voor een strakke stijl die goed bij iOS 7 past. Je kunt op een bepaalde zone tappen om de temperatuur aan te passen. Bovenin het scherm zie je je woonplaats met de huidige temperatuur waarop je kunt tappen om een beknopt weerbericht te zien. Via het ‘hamburgermenu’ linksboven ga je naar de overige zones. De app is handig om even snel de temperatuur aan te passen, maar voor de belangrijke instellingen moet je het losse bedieningspaneel erbij pakken.

ipad-woonkamer-temperatuur ipad-woonkamer-instellen

Volgens Honeywell is het systeem geschikt voor alle cv-toestellen (incl. OpenTherm aan/uit) en toepasbaar op alle radiatoren en systemen voor vloerverwarming. Een groot nadeel ten opzichte van andere systemen is dat het systeem niet zelflerend is. Volgens Eugene Agema, product innovation manager bij Honeywell, is daarvoor gekozen om de consument zelf de controle in handen te geven, maar ik kreeg de indruk dat het meer een kwestie is van ‘dit doen we nog even niet’ dan dat er bewust voor is gekozen. Honeywell wil het systeem eenvoudig houden, zodat ook a-technische echtgenotes en kinderen de boel kunnen bedienen. Qua doelgroep mikt Honeywell op gezinnen met kinderen en pioniers. Die laatste groep zal het niet leuk vinden dat de echt interessante instellingen van het systeem (zoals het terugzetten naar fabrieksinstellingen) verstopt zitten in een apart menu voor installateurs.

radiatorknop-honeywellAlles werkt draadloos, zonder dat je leidingen hoeft te leggen. De radiatorknoppen communiceren via RF-signalen met de gateway, op een frequentie van 868 MHz om het normale Wi-Fi-verkeer in huis niet te storen. Op de vraag hoe het met de privacy en beveiliging van je data zit, daar hadden de Honeywell-mannen nog geen goed antwoord op. Ze hadden er het volste vertrouwen in dat Honeywell niet je gebruiksgegevens gaat analyseren en doorverkopen, maar het gaat er natuurlijk ook om dat boefjes het systeem niet kunnen hacken of de data kunnen aftappen om te zien of je thuis bent. Of dat de NSA (of de sociale dienst) kan controleren of je overdag vaak weg bent.

Hoe is de data versleuteld? Zijn die RF-signalen makkelijk af te tappen? Wordt de data echt alleen naar een Europese server verstuurd, of wordt er voor bepaalde functies ook nog wel eens uitgeweken naar de Amerikaanse servers die Honeywell de afgelopen maanden gebruikte? En als er data wordt uitgewisseld, gebeurt dat dan in platte tekst? Dat zijn antwoorden waarop ik nog niet echt antwoorden heb kunnen vinden.

Honeywell is overigens ook nog verwikkeld in een patentzaak met Nest over iPhone-bedienbare thermostaten.

Het Honeywell Evohome-systeem is onder andere verkrijgbaar bij wifithermostaten.nl en andere dealers, die de gratis Evohome-cursus hebben gevolgd. Als consument kun je terecht op kijkvoelbeleef.nl van Honeywell Nederland of op evohome.honeywell.com/nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 januari 2014, 20:02
Categorie Accessoires
Onderwerp honeywell

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.