4K video op de iPhone 6s.

Hoeveel 4K video past er op een iPhone 6s?

Met de iPhone 6s kun je 4K-video's filmen. Maar hoeveel past er eigenlijk op een 16GB iPhone 6s? We rekenden het uit.

De iPhone 6s is in staat om video’s in 4K-resolutie te schieten. Dat klinkt interessant, vooral als je met je iPhone een semi-professionele documentaire of speelfilm wilt maken. Maar is het ook praktisch haalbaar, of heb je minstens een 128GB iPhone nodig om lekker te kunnen filmen?

4K video op de iPhone 6s.

4K slurpt opslaggeheugen

Het antwoord is simpel: met een 16GB iPhone loop je al snel tegen de grenzen aan. Die iPhone heeft slechts 12GB vrije opslagruimte dat je naar eigen inzicht kunt gebruiken (de rest wordt opgeslokt door het besturingssysteem, standaard apps en andere verplichte zaken). 4K video neemt aanzienlijk meer ruimte in beslag dan 1080p, namelijk 375MB voor elke minuut die je filmt. Zo ziet het eruit:

  • 4K video bij 30fps: 375MB per minuut
  • 1080p video bij 60fps: 200MB per minuut
  • 1080p video bij 30fps: 130MB per minuut
  • 720p video bij 30fps: 60MB per minuut

We hebben deze cijfers niet zelf bedacht; ze zijn te zien als je met de iPhone 6s een filmpje maakt. In deze hands-on video zie je de vereisten qua opslag.

32 minuten filmen
Het betekent dus dat bij een 16GB iPhone 6s al na 32 minuten filmen je geheugen vol is, mits je je iPhone niet voor andere toepassingen gebruikt. Via de instellingen kun je gelukkig ook kiezen voor minder opslaghongerige resoluties, zoals 1080p: dat kost maar 130MB per minuut zodat je meer dan anderhalf uur aan één stuk kunt filmen. Een complete voetbalwedstrijd van jouw amateurclub bijvoorbeeld.

Hoe dan ook: met een 16GB iPhone loop je al snel tegen de grenzen van de opslag aan, als je je toestel intensief wilt gebruiken. Kies in dat geval voor een 64GB iPhone, waarmee je rond de 2,5 uur in 4K kunt filmen. Met een 128GB iPhone kun je ruim 5 uur videofilmen in 4K. Er is nog een andere oplossing: externe opslagmedia verkrijgbaar waarmee je foto’s en video’s kunt opslaan buiten je iPhone. Een soort SD-geheugenkaart, maar dan in de vorm van een kastje of stickje. Via een kabel of draadloos stuur je de bestanden naar het opslagmedium.

Heb je wel 4K nodig?

Je kunt je ook afvragen of het überhaupt nodig is om 4K-video’s te filmen. Als je zelf thuis geen 4K-televisie hebt staan en je niet van plan bent om professioneel uitziende video’s op YouTube te zetten, is het misschien toch wat overkill. Zeker als de kwaliteit van je filmpje toch maar middelmatig is en je geen meesterwerk aan het produceren bent, is 1080p goed genoeg.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2015, 10:37
Categorie Achtergrond
Onderwerpen 4k, iPhone 6s

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.