Hoe Apple de merknaam iPhone in handen kreeg van Cisco

Steve Jobs schakelde zijn beste onderhandelingstactieken in om de merknaam iPhone in handen te krijgen. iPhone en IOS waren in handen van Cisco, maar Apple kreeg ze toch in handen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone-cisco-appleEén van Steve Jobs slimste ‘goocheltrucs’ heeft te maken met de merknaam iPhone. Toen plannen rondom de Apple iPhone circuleerden en het eerste artikel op iPhoneclub verscheen, was de merknaam iPhone nog stevig in handen van Cisco. Cisco bracht in december 2006 nog snel een VoIP-toestel met de naam iPhone uit, om voor de hele wereld duidelijk te maken dat ze het handelsmerk actief voerden. Toch kondigde Steve Jobs nog geen maand later trots de iPhone aan. Hoe konden de twee bedrijven het zo snel met elkaar eens worden? Het valt te lezen in het boek ‘Inside Apple’ van Adam Lashinsky.

De afgelopen dagen komen er meer interessante feitjes uit dit boek naar buiten, dus mocht je van plan zijn om het boek zelf te lezen, dan moet je nu stoppen met lezen. Cisco-topman Charles Giancarlo vertelt in het boek, dat hij een rechtstreeks telefoontje van Steve Jobs kreeg. Giancarlo:

Steve belde en zei dat hij het wilde. Hij bood ons niets aan. Het was alsof hij beloofde onze beste vriend te zullen worden. En wij zeiden: ‘Nee, we zijn van plan om het te gebruiken’. Kort daarna belde Apple’s juridische afdeling om te zeggen dat Cisco het merk niet meer gebruikte.

Apple was van mening dat Cisco zijn intellectuele rechten niet goed had verdedigd en niet voldoende moeite had gedaan om de naam te promoten. Daardoor was de merknaam nu vrijgevallen, klaar om door Apple te gebruiken. Cisco dreigde met juridische stappen, maar Apple kondigde toch de iPhone aan. Een dag later startte Cisco een rechtszaak.

iphone-keynote-2007

In de weken die volgden liet Steve Jobs zien dat hij een slimme onderhandelaar is. Hij belde Giancarlo bijvoorbeeld rond etenstijd op Valentijnsdag en vroeg fijntjes of hij überhaupt thuis e-mail kon ontvangen (een verkapte belediging, omdat Cisco een van de grootste internetdienstverleners ter wereld is). Cisco gaf vlak daarna de strijd op en de twee bedrijven kwamen tot een overeenkomst, waarvan de details nog steeds niet duidelijk zijn. Opmerkelijk is ook dat Cisco een besturingssysteem met de naam IOS (Internet Operating System) had, voordat Apple besloot om de iPhone-software ook iOS te noemen. In dit geval kreeg Apple het handelsmerk wel eerst in handen, voordat ze iets aankondigden. Maar ook hier wist Steve Jobs opnieuw z’n zin door te drijven.

Wil je het boek ‘Inside Apple’ zelf lezen? We hebben er al meermaals naar verwezen.

E-book Engelstalig: Inside Apple (€13,99) in de iBookstore
Paperback Engelstalig: Inside Apple (€18,99) bij Bol.com
Hardcover Engelstalig: Inside Apple (£12,40) bij Amazon UK

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2012, 14:32
Categorie Apple
Onderwerpen apple, merknaam, steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.