History2go

History2go-app zoekt Nederlandse geschiedenisverhalen

History2go moet een geschiedenis-platform worden. Met de iPhone-app kun je lezen over stukjes geschiedenis op en om je huidige locatie.

History2go is een ambitieus initiatief van een groepje historici en programmeurs, onder leiding van Volkskrant-redacteur Sander Heijne. Het is de bedoeling dat het project uitgroeit tot een serieus platform (en een iPhone-app) waarmee je geschiedenisverhalen en anekdotes voorgeschoteld krijgt van plekken in jouw buurt. Je kunt deze anekdotes ook zelf aandragen, zodat ze in de app worden toegevoegd.

History2go

Heijne noemt History2go zelf een groot, gratis ‘openluchtmuseum’ met op iedere straathoek een spannend verhaal. Via crowdsourcing verzamelt hij verhalen en anekdotes over gebouwen, pleintjes, bossen en straten. Deze verhalen worden uiteindelijk via de History2go-app beschikbaar gemaakt. Hierdoor heb je altijd een leuk verhaal over je omgeving tot je beschikking. Heijne geeft een duidelijk voorbeeld:

Je zit op een terras op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Terwijl je wacht op je biertje, lees je in History2go hoe de jonge schilder Rembrandt van Rijn hier in 1632 in het toenmalige Anatomisch Theater in de Waag zijn eerste groepsportret schilderde. Of hoe de stadsbeul hier in 1812 een huisvrouw en haar minnaar heeft onthoofd op verdenking van moord. Of hoe krakers in de jaren zeventig op en rond de Nieuwmarkt slag leverden met de politie om deze historische wijk te behoeden voor sloop.

History2go

History2go zoekt naar verhalen

Het team achter History2go zoekt nu naar verhalen die goed passen bij de app. Dit gaat niet alleen om geschiedkundig relevante gebeurtenissen, maar het mag ook gaan om persoonlijke verhalen over de straat of de boerderij waar je bent opgegroeid. Daarnaast is er geld nodig om het platform te realiseren. Heijne wil geen geld vragen voor de History2go-app, maar zoekt wel €25.000 aan startkapitaal om het project en de apps van de grond te krijgen. Daartoe heeft hij het project op de Nederlandse crowdfundingsite Doorgaan.nl gezet. De inzameling stopt op 19 juni en Heijne hoopt het streefbedrag voor die tijd binnen te hebben. Vind je History2go een nobel streven, dan kun je hier geld inleggen. Om persoonlijke verhalen aan te leveren kun je terecht op de History2go-website.

Meer initiatieven

Nederlandse ontwikkelaars hebben al eens eerder gespeeld met de geschiedenis van echte locaties. Zo schreven we afgelopen jaar over Lost in Time, een iPad-locatiegame met Freek de Jonge in de hoofdrol. Door met de iPad door de stad te lopen, gebruik je gebeurtenissen uit het verleden om het avontuur tot een goed einde te brengen. Lost in Time werkt in Utrecht, Amersfoort en Amsterdam.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 april 2015, 13:17
Categorie Apps
Onderwerpen crowdfunding, geschiedenis, historie, nederland

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.