Hack: DRM-vrije tv-programma’s downloaden via BBC iPlayer

De BBC heeft een iPhone-versie van iPlayer beschikbaar gesteld. Met een simpele truc blijkt het daarmee mogelijk om DRM-vrije content te downloaden, door te doen alsof je vanaf de desktop een iPhone gebruikt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

BBC iPlayer, DRM-vrije content downloadenDe BBC iPlayer is inmiddels op de iPhone beschikbaar. Het handige van die iPhone-versie is dat de content in een resolutie van 480 x 272 pixels in mpeg4-formaat wordt aangeleverd. Tv-programma’s van 45 minuten leveren een bestand op van ongeveer 160 MB. Dankzij iPlayer voor de iPhone zit je niet meer vast aan de DRM van de Windows Media-versie, waarbij je in beperkte tijd een tv-programma moest bekijken. Nu is de lancering van de iPhone-versie van iPlayer niet zo interessant, als wel het feit dat je met een slimme truc de content kunt downloaden.

Let op: de tv-programma’s zijn alleen te bekijken vanuit Engeland. Wil je vanuit Nederland of België toegang krijgen tot het tv-aanbod, dan zul je via een Britse proxy toegang moeten krijgen. Deze tip is dan ook niet geschikt voor beginners.

Om de content te kunnen downloaden zorg je eerst dat je desktopbrowser wordt gezien als een iPhone. Dat gaat het makkelijkst met Firefox, waar je de plugin User Agent Switcher kunt installeren. Na installeren en het herstarten van de browser voeg je een nieuwe User Agent toe via de menu-optie Tools > User Agent Switcher > Options > Options:

Description: iPhone
User Agent: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU like Mac OS X; en)
App Name: AppleWebKit/420+ (KHTML, like Gecko)
App Version: Version/3.0
Platform: Mobile/1A542a Safari/419.3

Nu kun je via Tools > User Agent Switcher > iPhone aangeven dat je via een iPhone aan het internetten bent. Ga naar de iPlayer-pagina waarop het gewenste tv-programma staat en sleep de volgende bookmarklet naar je Bookmarks Toolbar Folder:

Klik op de bookmarklet en de URL verschijnt onder de titel van de video op de iPlayer-pagina. Plak dit in een nieuw Firefox-tabblad en iPlayer zal beginnen met het downloaden van het bestand in je browser. Breek dit af met de stopknop (de cirkelvormige knop met een X) en kies in plaats daarvan voor het opslaan van je pagina via File > Save page as…

Er verschijnt nu een downloadpagina waarin je de voortgang van je download in mpeg4-formaat kunt volgen. Na afloop hoef je alleen maar je User Agent terug te zetten naar de oude situatie. Handig van deze truc met de User Agent is trouwens, dat je op deze manier ook makkelijk iPhone-versies van webpagina’s kunt zien, ook als je geen iPhone bij de hand hebt. Da’s bijvoorbeeld handig voor mensen die hun website willen aanpassen voor de iPhone.

Was het te lastig, dan kun je ook gewoon een ‘Behind the Scenes’-artikel over de BBC iPlayer op de iPhone lezen.

Via: Triffid.orghttp://www.triffid.org/blog/2008/03/download-drm-free-video-from-bbc.html

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 0:35
Categorie Apps
Onderwerpen bbc, drm, firefox, televisie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.