H.264-licentie blijft gratis voor internetvideo’s

Internetvideo's die met de H.264-codec zijn gecomprimeerd blijven ook na 2015 gratis. Dat heeft MPEG LA, de organisatie die de patenten op de MPEG-videocodecs beheert, deze week bekendgemaakt.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

H.264Internetvideo’s die met de H.264-codec zijn gecomprimeerd blijven gratis. Dat heeft MPEG LA, de organisatie die de patenten op de MPEG-videocodecs beheert, deze week bekendgemaakt. Eerder dit jaar zei de organisatie nog dat er tot 2015 geen licentiegelden betaald hoefden te worden. De uitzondering geldt trouwens alleen voor video’s die gratis worden verspreid.

De beslissing om H.264 gratis te houden betekent goed nieuws voor Apple. Het bedrijf pleit er namelijk voor om H.264 de standaardcodec te maken voor gebruik met de videotag van HTML5, de nieuwe HTML-standaard die door steeds meer browsers wordt ondersteund. Volgens Apple is HTML5 het beste alternatief voor Adobe’s Flash-technologie. Microsoft, evenals videosite Vimeo en verschillende tv-zenders, zijn het met Apple eens.

De licentiegelden vormden bij onder meer Mozilla en Google — die recentelijk zijn eigen videocodec WebM introduceerde — het grootste bezwaar tegen standaardisering van H.264. Voor betaalde content heeft Google’s WebM-codec nog altijd een streepje voor op H.264, maar het grootste bezwaar is hiermee wel van tafel. Het is overigens onduidelijk of WebM wel gebruikt mag worden. MPEG LA waarschuwde eerder al dat de codec patenten zou schenden.

Via: Electronista

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2010, 0:05
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen h.264, licentie, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.