GSMA werkt aan contactloos betalen via Europese simkaart

De GSMA werkt samen met het European Payments Council plannen uit om contactloos betalen via je simkaart mogelijk te maken.

simkaartDe GSMA gaat samenwerken met het European Payments Council om contactloos betalen mogelijk te maken via je simkaart. De GSMA is een samenwerkingsverband van GSM-operators wereldwijd. Ze zijn in een onderzoek naar contactloos betalen tot de conclusie gekomen dat ze een cruciale rol kunnen spelen in het faciliteren van de betalingen. In een whitepaper hebben ze meerdere scenario’s uitgewerkt waarbij de operator centraal staat in het betaalproces.

De simkaart biedt namelijk een mogelijkheid om de beveiliging via de simkaart te regelen. Maar er zitten wel haken en ogen aan: de banken zullen via de operators moeten regelen dat de betalingen worden uitgevoerd.

En wellicht moeten klanten ook bij de mobiele operator langs als ze naar een andere bank zijn overgestapt. Amerikaanse banken kiezen liever voor een ander model, waarbij de beveiligingsmodule in een microSD-kaartje is ingebouwd. Toestelmakers zoals Apple bouwen de chip het liefst rechtstreeks in het toestel in. Er zijn meerdere aanwijzingen dat Apple bezig is met NFC-technologie en dat er plannen zijn om in de volgende generatie iPhone een betaalchip in te bouwen. Ook zijn er betaaldiensten zoals Square en PayPal die buiten de toestelmakers, operators en banken om opereren.

De GSMA heeft nu gekozen voor Single Wire Protocol (SWP), een drie jaar oude techniek die nog niet op toestellen wordt ondersteund. Via dit protocol krijgt de simkaart rechtstreeks toegang tot een near field-antenne. De betalingen kunnen daarbij worden uitgevoerd zonder dat je je druk hoeft te maken over de beveiliging van het toestel zelf, omdat beide systemen gescheiden zijn. Als het besturingssysteem van je telefoon gehackt wordt, liggen je betaalgegevens daarbij niet meteen op straat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2010, 17:06
Categorie iDevices
Onderwerpen betalen, financieel, nfc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.