Gerucht: ‘Apple iWatch gebruikt technologie van WiMM Labs’

De Apple iWatch is mogelijk gebaseerd op technologie van het bedrijf WiMM Labs. Dit bedrijf werkte van 2009 tot 2012 aan een smartwatch. Oud-werknemers van WiMM Labs werken nu bij Apple.

wimm labs watch kleinDiverse Nederlandse ondernemers hebben al geprobeerd de naam iWatch vast te leggen bij het Benelux Merkenbureau. Maar volgens informatie van Emerce is de kans klein dat Apple’s slimme horloge zo gaat heten. Smartwatch.com maakt een grotere kans, omdat de domeinnaam verwijst naar een ‘geheim project’ van het Californische bedrijf WiMM Labs. Dat begon in 2009 met de ontwikkeling van slimme horloges op basis van Android, maar verdween in de zomer van 2012 op mysterieuze wijze van de radar. De eerder beschikbaar gestelde Developer Preview Kit werd ingetrokken. Het bedrijf is een exclusieve, vertrouwelijke samenwerking gestart, zo valt op de bedrijfswebsite te lezen. Uit Linkedin-profielen van voormalig medewerkers blijkt dat WiMM Labs is overgenomen. Het spoor wijst meermaals richting Apple. Of toch niet?


Laten we de argumenten eens langslopen:

  • Bij WiMM Labs werkten enkele voormalige medewerkers van Palm en Apple. Dat geeft aan dat er contacten zijn met Apple, maar het wil nog niet zeggen dat voormalig Apple-medewerkers elke kans aangrijpen om terug te gaan naar hun oude werkgever. WiMM Labs koos voor de ontwikkeling van een eigen horloge voor Android, de grootste rivaal van Apple, en geeft daarmee aan open te staan voor andere opties.
  • De eerste financiering van WiMM Labs kwam van Foxconn, de Chinese fabrikant van Apple-hardware. Maar of dat voldoende bewijs is? Foxconn produceert ook hardware voor talloze andere fabrikanten.
  • Een aanwijzing die nog het meeste houdt snijdt is dat minstens drie oud-werknemers nu in dienst van Apple zijn. Eén van hen heeft als titel iOS Wireless Software Engineer. Maar er zijn ook voormalig WiMM Labs-werknemers terechtgekomen bij Lab126, de research-tak van Amazon. Emerce doet die laatste groep af als ‘werknemers die niet meer nodig waren’, maar misschien is Amazon wel met een horloge bezig.
  • Daarop voortredenerend: Apple is niet het enige bedrijf dat bezig is een smartwatch te ontwikkelen. Samsung, Sony, Microsoft en LG zijn net zo goed bezig met een smartwatch. Waarom moet het bij geruchten altijd Apple zijn?
  • wimm 2 horloge

  • De domeinnaam iWatch.com is al sinds 1998 in handen van Anything.com. Dat zou het volgens Emerce ongeloofwaardig maken dat Apple de naam iWatch gaat gebruiken. Maar dat hoeft niet: Apple koopt wel vaker domeinnamen nadat producten al zijn aangekondigd. De domeinnaam iPhone.com werd pas in juli 2007 gekocht. De domeinnaam iCloud.com werd echter eerder al gekocht, waardoor de naam van de nieuwe dienst vroegtijdig uitlekte. Misschien heeft Apple de contracten al getekend voor de overname van iWatch.com, met de afspraak dat de overdracht pas later volgt.
  • Nog een laatste argument: Apple ontwikkelt lang niet alles in eigen huis, maar koopt bedrijven op om de technologie te kunnen gebruiken. Daar is geen speld tussen te krijgen. Het gebeurde eerder met Siri

https://www.youtube.com/watch?v=VRYCkzc4WDw&feature=player_embedded

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.