Ford MoDe e-bike

Ford combineert opvouwbare e-bike met smartphone-app

Ford heeft opvouwbare elektrische fietsen ontwikkeld. Bijzonder aan de e-bikes is dat je smartphone een prominente plaats op het vervoermiddel inneemt.
Joris Kersten - · Laatst bijgewerkt:

Ford MoDe e-bikeHet voordeel van vouwfietsen is dat je ze erg handig mee kunt nemen en je ook in drukke steden gemakkelijk op je plaats van bestemming kunt komen. Autofabrikant Ford wil met een nieuw project de vouwfiets nu nog handiger maken. Ze hebben twee modellen opvouwbare e-bikes ontwikkeld die nauw samenwerken met je smartphone.

Vouwfiets met iPhone-app

Ford onthulde de opvouwbare e-bikes op het Mobile World Congress in Barcelona. Bijzonder aan de nieuwe elektrische fietsen is dat je smartphone een belangrijke plek op het vervoersmiddel heeft gekregen. Je kunt je toestel verbinden via Bluetooth. Met een speciale app kun je jouw gewenste bestemming invoeren, waarna je smartphone de route berekent. Door verschillende filters te gebruiken kun je bijvoorbeeld kiezen voor de kortste route of juist een langere fietstocht.

De e-bikes zijn zo ontworpen dat de handvatten trillen wanneer je ergens af moet slaan. Ook wordt automatisch de juiste richtingaanwijzer geactiveerd. Door een ultrasone sensor achterop de fiets vibreren de handvatten ook kort wanneer je op het punt staat om ingehaald te worden. Tot slot kan de trapondersteuning van de fiets worden gekoppeld aan je hartslag. Hierdoor meet de e-bike wanneer je te veel inspanning levert en zal zo uit zichzelf een tandje bijzetten.

Ford heeft twee prototypes van haar nieuwe elektrische vouwfiets ontwikkeld. De eerste, MoDe:Me genaamd, is bedoeld voor de doorsnee fietser. Daarnaast is er de MoDe:Pro voor mensen die de fiets vaker en langer gebruiken, zoals koeriers en pakketbezorgers. Zowel de Me als de Pro is voorzien van een 200 Watt motor en een batterij die snelheden met trapondersteuning tot 25 km per uur moet kunnen halen. De e-bikes zijn onderdeel van Ford’s ‘Smart Mobility’ plan. Wanneer Ford begint met het produceren van de opvouwbare MoDe:Me en MoDe:Pro is nog niet bekend.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 maart 2015, 19:01
Categorie Accessoires
Onderwerpen fietsen, ford

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.