fitbit-armbanden

‘Apple verkoopt geen Fitbits meer’

Apple wil Fitbit uit de Apple Store halen. Wellicht vreest Apple concurrentie voor de Apple Watch of viel een sneer van Fitbit niet goed.

fitbit-armbandenDe bekendste fitnesstracker? Fitbit. De trackers en armbanden hebben in de VS een marktaandeel van meer dan 50 procent en ook in Nederland is Fitbit het meestgenoemde merk onder mensen die fit willen worden. Maar volgens Re/code is Apple van plan om de concurrentie alvast in te dammen, in aanloop naar de lancering van de Apple Watch. Ze zijn van plan om niet langer Fitbits te verkopen in de Apple Store. Een week geleden kondigde Fitbit aan, dat ze voorlopig geen plannen hebben om Apple’s HealthKit te ondersteunen.

Of er een verband is tussen beide gebeurtenissen is wat onduidelijk. Wel duidelijk is dat Apple en Fitbit momenteel geen beste vrienden zijn. Re-code beweert echter dat Apple wel duidelijk ruimte in de winkel wil maken voor de Apple Watch. Maar eigenlijk is dat een onzinargument: Fitbit heeft een klein vakje in de accessoirekasten in de Apple Store, terwijl de Apple Watch straks op grote tafels wordt uitgestald.

Wel is er overlap: met Fitbits kun je stappen, trappen en andere vormen van lichaamsbeweging meten. Met de Apple Watch kan dat straks ook. Het zou alleen vreemd zijn als Apple alleen de Fitbits uit de winkel verbant. Er hangen ook producten van Nike, Jawbone, Withings en andere merken die precies hetzelfde doen. Het enige wat we dan ook kunnen verzinnen, is dat Fitbit nu op een zwarte lijst staat, omdat ze niet willen meewerken met HealthKit.

Fitbit heeft de deur nog niet definitief dichtgegooid. Ze geven aan dat ze data over HealthKit verzamelen en aan het kijken zijn wat de gebruikers zoal verwachten van HealthKit-functionaliteit. Er is nog kans dat Fitbit bijdraait en uiteindelijk toch HealthKit gaat ondersteunen. Zelf heeft Fitbit nog geen officiële verklaring naar buiten gebracht, maar baseert iedereen zich op een opmerking van een Fitbit-moderator op het forum:

It is an interesting new platform and we will watch as it matures, looking for opportunities to improve the Fitbit experience. At the moment, we’re working on other exciting projects that we think will be valuable to users.

De twijfel bij Fitbit is vreemd, omdat er vrij veel overlap is tussen iPhone- en Fitbit-gebruikers en het feit dat HealthKit-ondersteuning eigenlijk niet zoveel moeite kost. Heel wat makers van gezondheidsapps hebben inmiddels ondersteuning ingebouwd. Fitbit-gebruikers reageerden dan ook boos op de beslissing van Fitbit: meer dan duizend klachten kwamen er binnen op het Fitbit-forum.

Een paar dagen geleden was in het nieuws dat Apple ook geen Bose-producten meer wil verkopen. Dat zou te maken hebben met een verslechterde relatie tussen beide fabrikanten en dreigende concurrentie voor de Beats-producten. Bose had NFL-spelers vlak daarvoor verboden om nog langer in het openbaar te verschijnen met Beats-oordoppen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 oktober 2014, 8:54
Categorie Accessoires
Onderwerp fitbit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.