FitBark: bewegingsmeter met iPhone-app voor honden

FitBark is een quantified self-accessoire voor honden. De FitBark meet de lichaamsbeweging van de hond, zodat het baasje ziet of de hond wel genoeg uitgelaten is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

fitbark-blauwBeweegt je hond wel genoeg? Met FitBark kun je dat makkelijk meten. Deze ‘FitBit voor honden’ is een draagbare bewegingssensor die je aan de halsband van de hond vastmaakt. De FitBark meet vervolgens de hoeveelheid lichaamsbeweging. Het gaat niet om prestaties of om afvallen, maar om te kijken of je de hond wel voldoende uitlaat. Er past drie weken aan bewegingsdata in het geheugen, daarna moet je het uitlezen. Dat gaat overigens vanzelf, want zodra de FitBark in de buurt komt van de iPhone van het baasje, worden de gegevens via Bluetooth 4.0 of Wi-Fi uitgelezen. De data wordt ook bewaard in de cloud. Quantified Bark, noemen de bedenkers het, als verwijzing naar Quantified Self (tip! volgend weekend vindt de internationale Quantified Self Europe-conferentie plaats in Amsterdam).

Optioneel is een basisstation voor thuis verkrijgbaar, voor mensen die geen iPhone hebben en toch de data op internet willen opslaan. De historische data bekijk je op de iPhone of op het web. Een abonnement afsluiten hoeft niet: je betaalt eenmalig $99 via de Kickstarter-campagne en krijgt de FitBark na verloop van tijd toegestuurd. Tenminste, als de benodigde $100.000 wordt gehaald. Met minder dan een maand te gaan en slechts €23.000 toegezegd is dat nog allerminst zeker.

fitbark-kleurenFitBark geeft je hond een dagelijkse BarkScore, waaruit je kunt aflezen of de hond wel genoeg heeft bewogen. Dit is afhankelijk van grootte, leeftijd en gewicht. Hoe meer mensen deelnemen aan de FitBark-community, hoe meer trends kunnen worden gesignaleerd, waardoor de technologie steeds betrouwbaarder wordt. De inspiratie voor de FitBark ontstond toen medeoprichter Michael Chiang zich realiseerde dat hij zich het liefste de hele dag verbonden wilde voelen met zijn hond, Freud.

Zelfs wanneer je overdag moet werken, reizen of langere tijd niet in de buurt van je hond kan zijn (al kun je je afvragen of het dan wel slim is om een hond te nemen). Chiang zocht een quantified self-oplossing voor zijn hond, vond alleen dergelijke oplossingen voor mensen (FitBit, Nike+ FuelBand, Runkeeper) en besloot zelf iets te ontwikkelen. Nu gebruikt hij de FitBark om te checken of vrienden, familie en de ingehuurde hondenuitlaatdienst wel genoeg kilometers met de hond lopen. Hij kan zien wanneer de hond werd uitgelaten en hoe lang de wandeling duurde. Zodra de hond thuiskomt stuurt het basisstation thuis de data naar internet, waar Chiang het kan aflezen.

fitbark-iphone

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2013, 10:01
Categorie Accessoires
Onderwerpen dieren, hond, kickstarter, quantified self

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.