iphone-6-video

Fabrikanten riskeren miljoenenboete bij gelekte iPhones

Fabrikanten riskeren een miljoenenboete als ze informatie over nieuwe iPhones of iPads vroeg naar buiten brengen. Zo voorkomt Apple een lek.

iphone-6-videoEr staat veel voor leveranciers op het spel bij een nieuwe iPhone. Dit blijkt uit documenten van fabrikant GT Advanced, die naar buiten zijn gekomen tijdens een rechtszaak. GT Advanced riskeerde bijvoorbeeld een boete van 50 miljoen dollar als het bedrijf vroegtijdig informatie over de nieuwe iPhone naar buiten bracht. Een boetebedrag dat mogelijk ook bij andere fabrikanten wordt gehanteerd.

Normaal gesproken mogen fabrikanten niet eens praten over de afspraken die ze met Apple hebben gemaakt over geheimhouding. GT Advanced bevindt zich echter in een bijzondere situatie: het bedrijf was Apple’s saffierfabrikant maar ging onlangs failliet. Aandeelhouders hebben het bedrijf daarom aangeklaagd. Bij dit faillissement spelen de afspraken met Apple een belangrijke rol, omdat Apple de enige cliënt van GT Advanced zou zijn geweest. Daarom worden de documenten met informatie over de geheimhouding nu aan de rechtbank gepresenteerd.

Het boetebedrag van 50 miljoen dollar moest voorkomen dat informatie over nieuwe iPhones vroegtijdig naar buiten lekte. Opmerkelijk detail: in februari vertelde GT Advanced nog in een statement saffierschermen te maken voor Apple. Hoewel hierbij niet werd gezegd voor welk product de schermen bedoeld waren, was de fabrikant bijzonder openhartig vergeleken met andere leveranciers.

Apple probeert altijd nieuwe producten zo lang mogelijk geheim te houden. Hoe dit precies werd gedaan was alleen niet bekend. De documenten van GT Advanced geven daarom een interessante kijk in Apple’s afspraken met leveranciers. Overigens houdt de boete lang niet alle gelekte iPhone-onderdelen tegen: het ontwerp van de iPhone 6 dook dit jaar bijvoorbeeld ver voor de onthulling op. Meestal zijn fabrieksmedewerkers hiervoor verantwoordelijk, in plaats van het bedrijf zelf. Het is dus onduidelijk wat deze lekken precies voor effect hebben gehad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 oktober 2014, 15:40
Categorie Geruchten
Onderwerp saffierglas

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.