Eerste problemen met iPhone 4 duiken op

Er doken de afgelopen dagen verschillende berichten op van problemen met de nieuwe iPhone. De iPhone 4 zou onder andere last hebben van krassen op de achterkant en wegvallend bereik.

iPhone 4Vandaag start de officiële verkoop van de iPhone 4 in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Sinds afgelopen dinsdag werden iPhone 4-bestellingen al uitgeleverd, waardoor ook de eerste gebruikerservaringen wereldkundig werden gemaakt. Die zijn helaas niet allemaal even positief. Er doken de afgelopen twee dagen verschillende berichten op van problemen met de nieuwe iPhone.

Krassen op de achterzijde van het toestel

Zo zou volgens Engadget de iPhone 4 nogal snel krassen vertonen, met name op de achterzijde van het toestel. De behuizing van de iPhone 4 bestaat uit roestvrij staal en glas, zo maakte Apple bij de introductie ervan bekend. Volgens iFixit, dat het toestel eerder deze week uit elkaar haalde, wordt het verbeterde beeldscherm van de iPhone 4 beschermd door zogenaamd Gorilla Glass, een chemisch versterkte glaslaag dat 20 keer buigzamer en 30 keer harder is dan plastic. Het zou met name goed bestand zijn tegen slijtage.

Het is alleen niet duidelijk of zowel de voor- als de achterzijde van hetzelfde soort glas is gemaakt. iFixit heeft alleen bij de voorzijde kunnen bevestigen dat het om Gorilla Glass gaat, bij de achterzijde niet. Hoe dan ook zijn op onderstaande foto’s de krassen duidelijk te zien. Het gaat weliswaar om kleine krasjes, maar blij zul je er niet van worden als je net je nieuwe iPhone hebt ontvangen.

iPhone 4 krassen iPhone 4 krassen

Verkleurde beeldschermen

Een ander probleem dat onlangs opdook heeft te maken met het beeldscherm. Mac Rumors laat weten dat verschillende iPhone 4-gebruikers bruine of gele verkleuringen op het scherm hebben waargenomen. Ook op Apples eigen discussieforum klagen gebruikers over soortgelijke verkleuringen.

iPhone 4 verkleuring iPhone 4 verkleuring

Volgens Mac Rumors heeft tenminste één gebruiker een bezoekje gebracht aan de Genius Bar in zijn lokale Apple Store, maar kreeg daar te horen dat er momenteel geen vervangende toestellen beschikbaar zijn. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met de tekorten waarmee Apple te kampen heeft. Hoewel de impact van het probleem momenteel nog onduidelijk is, gaat het volgens de website om een veelzeggend aantal gebruikers.

Wegvallend bereik door vasthouden van de antenneband

Tot slot kwam er gisteren nog een heel ander probleem aan het licht, al lijkt het erop dat het om een reeds bestaand probleem gaat. Gebruikers die het toestel vasthouden en daarbij de band rondom — waarin de antennes voor telefonie, Wi-Fi en dergelijke zijn verwerkt — aanraken, melden dat het GSM- of 3G-bereik in zijn geheel of gedeeltelijk wegvalt. Het lijkt erop dat het probleem optreedt wanneer de iPhone op een bepaalde manier wordt vastgehouden, volgens gebruikers de linker- en onderkant van het toestel. Onderstaande video verduidelijkt het een en ander:

Gizmodo heeft nog veel meer video’s van lezers met hetzelfde probleem, al heeft zich ook één lezer gemeld bij wie het probleem niet optreedt.

De Deense professor Gert Frølund Pedersen, een expert in mobieletelefoonantennes, waarschuwde eerder al dat de manier waarop Apple de antennes heeft ingebouwd voor problemen zou kunnen zorgen wanneer mensen de band rondom het toestel aanraken. Volgens Pedersen leidt het aanraken ervan ertoe dat een groter deel van de antenne-energie omgezet wordt in hitte en daardoor verloren gaat. Dit zou de antenne minder efficiënt maken bij het verzenden en ontvangen van radiosignalen.

De exacte omvang van het probleem is nog onduidelijk, maar gezien het grote aantal gebruikers dat zich bij Gizmodo heeft gemeld, lijkt het erop dat we hier in de komende dagen nog meer over gaan horen. Zeker nadat vandaag de ruim 600.000 voorbestelde iPhone 4’s in handen van gebruikers zullen komen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2010, 11:51
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen ervaringen, iPhone 4, krassen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.