Droam: oplossing voor goedkoper dataverkeer op vakantie

Attore BV brengt de dienst Droam op de markt. Je huurt daarmee een MiFi met simkaart, waarmee je op vakantie mobiel kunt internetten.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

MiFiEén van de grootste ergernissen voor vakantiegangers met een iPhone is het gebrek aan dataverkeer op reis. Je kunt wel via 3G online gaan, maar dat is zo duur dat je vaak terug moet vallen op offline applicaties en Wi-Fi-hotspots. Het bedrijf Attore BV denkt daarom een gat in de markt te hebben gevonden met hun Droam.


Het idee achter de dienst is simpel. Je huurt een MiFi (een mobiele hotspot met accu die 3G omtovert in een Wi-Fi-netwerk) met een simkaart waarmee je in het buitenland online kunt. Je betaalt 25 euro voor de eerste dag en daarna een euro per dag, waarmee je elke dag 50 MB dataverkeer kunt gebruiken. Genoeg om te e-mailen, te twitteren en even online iets op te zoeken.

Mocht je over de datalimiet van 50 MB heen gaan, dan betaal je een euro per MB. Het bijhouden van het dataverkeer is je eigen verantwoordelijkheid, dus ondanks dat het een relatief goedkope oplossing is, kan het nog flink in de papieren lopen als je per ongeluk toch erg veel data verbruikt. Al deze prijzen zijn overigens exclusief btw, dus er komt nog 19 procent bovenop.

Phillip Actor van Attore BV over zijn initiatief:

Het idee kwam nadat ik teveel had betaald aan KPN en consorten en uiteindelijk bedacht dat ik moest gaan arbitreren tussen de kosten van lokaal data kopen en de kosten van roaming. Daar is een groot gat, en ik ben speculant van opleiding. Het optimaliseren van dit soort verschillen is tenslotte de specialiteit van een arbitrageur. Wat we nu hebben gedaan is dat we van heel veel landen prepaid sims op voorraad hebben genomen en ter dekking van de gaten en mensen die met de auto gaan (en dus veel verschillende landen aandoen), hebben we een hele vracht sims van een provider die het ons goedkoop op zijn netwerk aanbiedt. Iedereen zou het concept kunnen kopiëren, er is geen eigen of speciale technologie.

Momenteel zit de Droam nog in een pilotfase en leveren ze alleen op aanvraag. Als er zich geen problemen voordoen, zal er een site komen waarop je de MiFi met simkaart kunt huren. Het bedrijf wil het product dan direct internationaal lanceren.

Mocht je overigens zelf over een MiFi beschikken, dan kun je een losse Droam-sim huren bij Attore BV of (misschien wel goedkoper) zelf een simkaart in je vakantieland kopen (maar dat kan soms lastig zijn als je niet in dat land woont). Daarnaast biedt Vodafone in Ierland een simkaart aan waarbij je 99 cent betaalt voor 50 MB dataverkeer op een dag. Deze simkaart werkt ook in het buitenland, maar je moet er dus wel voor naar Ierland.

Meer info: Droam.

Reacties: 58 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.