Details Apple’s inruilprogramma ‘Reuse and Recycle’ voor iPhone bekend

Apple start op 30 augustus met een inruilprogramma voor iPhones. Je kunt je oude iPhone inruilen voor een nieuwe en krijgt dan korting op de prijs.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5-at-apple-storeGisteren werd bekend dat er schot zit in Apple’s inruilprogramma voor iPhones. Vandaag zijn er meer details bekend: het inruilprogramma gaat al op 30 augustus van start en niet in september, zoals eerder werd gedacht. Dankzij het inruilprogramma kunnen iPhone-bezitters hun oude toestel inruilen voor een nieuw exemplaar en krijgen daarbij korting. Hoe het werkt, wanneer het van start gaat en wie ervan kan profiteren, is nu tot in detail bekend. Het programma gaat ‘iPhone Reuse and Recycle Program’ heten en zal vanaf vrijdag 30 augustus beschikbaar zijn, aanvankelijk op kleine schaal.

In de loop van september zal het programma breder worden opengezet. Wanneer het inruilprogramma in Europa en specifiek Nederland en België van start gaat is nog niet bekend, evenals met welke inruilpartner dit is. Wel blijkt de prijs die je bij Apple voor je oude telefoon krijgt iets lager te zijn dan de prijzen die elders worden gehanteerd. Een onbeschadigde simlockvrije 16GB iPhone 5 levert bijvoorbeeld $279 op en hetzelfde model met simlock is $255 waard. Ter vergelijking: bij aanbieders als Gazelle krijg je momenteel $330 voor het toestel, met of zonder simlock.

Het werkt als volgt: je loopt een Apple Store binnen en geeft aan dat je je oude iPhone wilt inruilen voor een nieuw exemplaar. De medewerker voert alle informatie in het EasyPay-systeem in, het draagbare betaalsysteem waarmee je kunt afrekenen in de winkel. Op basis van de ingevoerde informatie krijg je te zien hoeveel je oude iPhone nog waard is. Hierbij wordt gekeken naar kwaliteit van het scherm, kwaliteit van de knoppen, krasjes en andere schade, gegraveerde teksten, vloeistofschade en al dan niet in staat zijn om het toestel aan te zetten. Ga je als klant akkoord met de voorwaarden en de genoemde prijs, dan moet je je iPhone inleveren, maar je krijgt nog wel de mogelijkheid om een backup te maken. De klant krijgt vervolgens een nieuwe iPhone, een giftcard en een plastic tasje om de oude iPhone in te stoppen. De oude simkaart krijgt de klant mee naar huis en de medewerker doorloopt het normale verkoopproces, inclusief het aanbod om de iPhone alvast in te stellen. De ingezamelde tweedehands iPhones zullen door BrightStar verder worden verwerkt. Vervolgens kunnen ze bijvoorbeeld in gereviseerde staat weer worden verkocht.

Eerder werd de indruk gewekt dat de oude iPhones zouden worden verkocht aan armere landen, maar dat blijkt niet het geval: de toestellen blijven in de VS en zijn onderdeel van een marketingcampagne waarbij Apple de eigen roots wil benadrukken. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het plan om de nieuwe Mac Pro in Texas te produceren en de nieuwe versies van OS X te vernoemen naar plaatsnamen in Californië.

Mensen met een iPhone 3G of nieuwer toestel komen in aanmerking voor het inruilprogramma. Functioneert de iPhone helemaal niet meer, dan kun je ze inleveren bij de Apple Store, zodat ze gerecycled kunnen worden (maar je krijgt dan geen geld).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2014, 23:42
Categorie Apple
Onderwerpen inruilen, recycling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.