De keynote op WWDC van minuut tot minuut

iPhoneclub.nl bezocht de Apple WWDC2007 in Moscone Center, San Francisco. Lees het verslag van de keynote van minuut tot minuut.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Tijdens de WWDC zaten we er klaar voor om een live verslag online te kunnen zetten, maar helaas werd de Wi-Fi uitgeschakeld zodra de presentatie begon. Daarom alsnog een verslag wat er precies gebeurde.


10:05 Steve bedankt alle ontwikkelaars voor de snelle overstap naar het Intel-platform, maar wil vooral Intel zelf bedanken.
10:07 Paul Otellini van Intel komt op het podium en krijgt een award uitgereikt.
10:08 Bing Gordon, mede-oprichter van Electronic Arts komt op het podium.
10:09 EA gaat vanaf juli de 4 grootste titels uitbrengen voor de Mac: Command & Conquer, 2142 Battlefield, Need for Speed Carbon en Harry Potter and the Order of the Phoenix.
10:10 Er volgt een demo van Harry Potter-game.
10:11 EA gaat vanaf augustus madden 08 en Tiger Woods PGA Tour 08 uitbrengen voor de Mac.
10:12 John Carmack van ID (maker van Doom) gaat iets nieuws aankondigen. Zegt dat ze iets bijzonders hebben, waar ze al een tijdlang aan gewerkt hebben. Wereld in 3D ontwikkelen, met enorm detail, flexibel te doen. Meerdere mensen kunnen er gelijktijdig aan werken.
10:15 Steve komt terug op het podium. Twee grote game-aankondigingen, nu verder naar Leopard. Nu al 22 miljoen Mac OS X gebruikers, waarvan 67% Tiger gebruikt en 5 miljoen met Panther. Komt nergens anders in industrie voor: 90% op recente versie.
10:17 Met Leopard voor op op de concurrentie. Leopard komt in oktober, 21 maanden na Tiger, 300 nieuwe features, vandaag 10 nieuwe.
10:18 Nummer 1: Leopard krijgt een nieuwe desktop! Blauw patroon is weg, nu vervangen met graspatroontjes. Menubalk is transparant. De menubalk past zich aan bij de foto op je desktop. Nieuwe dock met meer 3D-effect en… stacks! Plus een prominenter actief venster.
10:20 Je kunt stack openen in de vorm van een stapel of een grid. Helpt je om de desktop opgeruimder te maken. Bijvoorbeeld downloads verschijnen als een stack op je scherm en gaan automatisch naar de Download-folder. Je kunt de dock ook aan de zijkant laten tonen.
10:22 Steve geeft demonstratie van Stacks. Applicatiefolder kan ook als stack gebruikt worden. Stacks zijn ook in slow-motion te openen. Alle functies gebruiken core animation.
10:23 Samenvatting: nieuwe doc, nieuwe stacks, consistente windows.
10:24 Nummer 2: nieuwe Finder, nieuwe sidebar, zoeken op andere Macs en servers in de Finder, Shared computers wordt makkelijker, nieuwe functie ‘Back to my Mac’
10:25 Ook nieuw: Coverflow. Bovenin de Finder zit een nieuw icoon voor coverview: bekijken van foto’s e.d. zoals je door albumhoezen bladert.
10:26 Je kunt de zoekfunctie uitbreiden met eigen zoekacties.
10:27 Uitleg Back to my Mac. Bij inloggen van je notebook in een hotel geeft hij het IP-nummer door aan het .mac account. Daarna is info op je Mac thuis bereikbaar.
10:28 Steve geeft demo van coverflow. Je kunt bladeren door pagina’s van een PDF-document, ook als je ‘m nog niet geopend hebt. Je kunt zelfs video’s afspelen in coverflow. Coverflow werkt ook om door applicaties en hulpprogramma’s te bladeren.
10:29 Demo van de Sidebar. Steve opent een share en toont alle computers in het netwerk thuis.
10:31 Demo Back to my Mac. Je hoeft alleen op startknop te drukken. Dat geeft aan dat de Mac moet communiceren met .mac en gegevens moet doorgeven. Je kunt ook met coverflow door je presentaties op je thuis-Mac bladeren en naar het bureaublad op je notebook slepen.
10:32 Demo Shared Macs: je kunt zoekterm invullen en Spotlight doorzoekt alle computers in het netwerk.
10:33 Nummer 3: Quick Look. Live previews voordat je het opent. Werkt met tekst, foto’s, video, PDF, Word, Excel en andere applicaties die je zelf toevoegt.
10:34 Steve geeft een demo van Quick Look. Laat een pdf zien en bladert erdoorneen zonder applicatie te openen. Hetzelfde met een presentatie. Eventueel kan het ook fullscreen. Laat fullscreen preview van de film Ratatouille zien.
10:36 Nummer 4: Leopard is volledig 64-bits! 64-bits Cocoa. Een versie van Leopard draait 32- en 64-bits applicatie naast elkaar, geen 32-bits versie nodig. Dus 64-bits gaat mainstream.
10:37 Steve demonstreert 32- en 64-bits applicatie naast elkaar. In beide gevallen wordt een enorme foto van 4 GB geladen, meer dan een miljard pixels. De 32-bits versie kan dit niet in 1x laden. Gaat extreem inzoomen op de foto in enorm detail. De 64-bits versie hoeft de harddisk minder te benaderen en is veel sneller, heeft veel lager CPU-verbruik en hoeft veel minder de harddisk te lezen. Leopard is van top tot teen 64-bits.
10:40 Niet alleen voor wetenschappers, ook de high-end van de fotografiemarkt. Draait op alle huidige Macs.
10:41 Core Animation, automatische animatie. Werkt bij tekst, afbeeldingen, video en Open GL. Scenes met lagen. Ter demonstratie wordt een filmpje van de Apple TV getoond, maar nu live animaties. Omdat alle video’s voorzien zijn van tags kun je razendsnel video’s van water, vissen, amazone of strand zoeken, Ziet er erg spectaculair uit.
10:43 Nummer 6: Boot Camp. Nu al 2,5 downloads van de beta. Bij Leopard zal Boot Camp standaard zijn ingebouwd. Drie oplossingen om Windows te draaien op een Mac: Boot Camp, Parallels en VMware.
10:45 Nummer 7: niet nieuw maar wel interessant: Spaces. Je kunt applicaties groeperen in spaces, onderverdeeld per taak. Voor elke activiteit kun je een eigen bureaublad inrichten, waar je makkelijk tussen kunt wisselen. Je kunt zelf aangeven hoeveel spaces je wilt aanmaken. Met toetsdruk kun je wisselen. Spaces anders organiseren kan ook.
10:47 Dash Board. Voor het eerst in Tiger, er zijn nu meer dan 3.000 widgets die ontwikkelaars hebben gemaakt. Groot succes. Blijf doorgaan! Nieuwe widget toegevoegd: eentje waarmee je bioscoopfilms kunt opzoeken, previews van films bekijken en tickets via Fandango kunt kopen. Er komt een nieuwe techniek in Leopard met de naam WebClip. Bijna alles op internet kun je omzetten in een WebClip, minder technische kennis nodig.
10:50 Demo van Web Clips. Je kunt onderdelen van bijv. de Yahoo-website selecteren en met knopje er een widget van maken. Ander voorbeeld: filmratings op Rotten Tomatoes. Je kunt gewoon een stuk van de website selecteren en in het menu op Web Clip klikken. Nog een voorbeeld: top 10 van meestgezochte woorden op Google, wordt automatisch bijgewerkt. Foto van de dag op National Geographic. Bij elke widget kun je op de achterkant het uiterlijk aanpassen, bijvoorbeeld uitgescheurde kranteknipsel met Dilbert-comic of mooi schilderijlijstje om de foto van de dag.
10:53 Dashcode, tool om snel widgets te maken.
10:54 Nummer 9: iChat. Veel feedback over videoconferencing. Betere audio in AAC-LD codec (LD staat voor Low Delay). Chats met tabbladen. Photo Booth-effecten. Met iChat Theatre kun je allerlei dingen laten zien tijdens een chatgesprek, bijvoorbeeld een diashow van foto’s, een video of een Keynote-presentatie. Je kunt gelijktijdig naar dezelfde dingen kijken. Werkt met QuickLook, dus alles wat dat ondersteunt kan ook in iChat afgespeeld worden. Backdrop is ook nieuw. Je kunt een eigen achtergrond toevoegen aan een chat, bijvoorbeeld een aquarium of berglandschap. Lijkt alsof je in een bepaalde omgeving staat. Met de Photobooth-effecten kun je jezelf ook half transparant maken, of via de mond van George Washington praten (een beetje zoals het Animal Cracker-effect van Andre van Duin). Grote hilariteit wanneer een foto van Steve Ballmer wordt getoond, met de mond van de demonstrator. Steve: “Dit was de eerste keer dat Steve Ballmer in onze keynote optreedt.”
11:01 Nummer 10: Time Machine. Bijna niemand maakt backups, slechts klein deel maakt automatische backups. Met Time Machine kun je in een klik een backup maken, van alles. Backup is mogelijk naar lokale harddisk of naar netwerkserver. Je kunt een losse harddisk aan je Mac hangen of draadloos doen. Je kunt teruggaan in de tijd om oude versies van bestanden te vinden. Je kunt ook je hele Mac restoren, of alleen bepaalde bestanden.
11:03 Steve geeft demo van Time Machine. Is een presentatie over architectuur kwijt. Zoekt in ruimtevaart-achtige achtergrond. Restore-knop drukken is voldoende om kwijtgeraakt bestand terug te vinden. Draadloos backup via AirPort of via usb of FIreWire.
11:05 Dit zijn de 10 dingen in Leopard waar we aandacht aan gaan besteden.
11:07 Basisversie van Leopard kost 129 dollar. Er is ook een Premium-version van 129 dollar. En een Enterprise, Business en Ultimate Version, ook voor 129 dollar. Publiek lacht zich suf.
11:08 One More Thing! Nog niet eerder over Safari gepraat. Groot succes, meer dan 18 miljoen gebruikers. Marktaandeel gestegen van 0 tot 5%. Nu heeft IE nog 78% en Firefox 15%, Safari 5% en de overige zijn maar 2%. Er komt een Safari-versie voor Windows! Zo kan het marktaandeel groeien. Zelfde strategie als iTunes: laat Windows-gebruikers ook aan Apple-producten wennen. Geschikt voor Windows XP en Vista. Vanaf vandaag verkrijgbaar. Wat is de performance? Steve laat HTML-performance iBench-benchmark zien: Safari is 2x zo snel als IE. JavaScript-performance: meer dan 2x zo snel. Snelste browser voor Windows: 2x zo snel als IE7, 1,6 maar sneller dan Firefox 2, Google- en Yahoo-ondersteuning. Nieuwe tab-versie in alle Safari-versies 3. Je kunt tabbladen verschuiven en tabbladen in eigen venster slepen.
11:12: iBench Speedtest Shootout. Live demonstratie van Safari versus IE. Laadt een hoop websites achterelkaar. Resultaat: 6 seconden voor Safari, 13 seconden voor IE.
11:13 Hoe distribueren? Hoe bereikt Apple de Windows-gebruikers? Zelfde als met itunes is gedaan. Er komen drie versies van Safari 3: Leopard, Xp en Vista. Ga naar Apple.com/Safari om de Windows- en Tiger-versie te krijgen.
11:15 One Last Thing: de iPhone. De iPhone gaat over 18 dagen in de verkoop. Wat te doen met ontwikkelaars? Om te zorgen dat mensen applicaties kunnen bouwen en tegelijk de veiligheid en performance in de hand te kunnen houden, is er iets nieuws ontwikkeld. iPhone heeft de volledige Safari-engine aan boord, daardoor is iets bijzonders bedacht. Je kunt Web 2.0 en Ajax-applicaties ontwikkelen, die net zo gedragen als applicaties op de iPhone. Er is ook integratie mogelijk met functies op de iPhone, bijv. bellen, opzoeken van locatie op Google Maps. Updaten is kwestie van vervangen van applicatie op eigen server, geen distributie nodig. Sandboxed op iphone. Geen SDK nodig, alles kan met bestaande webstandaarden. Je kunt als ontwikkelaar dus op 29 juni ook al klaar zijn met je eigen applicatie.
11:18 Scott Forstall, VP voor iPhone Software komt op het podium om te lzten zien hoe je applicaties kunt maken. Geeft demonstratie, alle applicaties draaien in Safari. Je kunt custom-applicaties bouwen die het uiterlijk van de iPhone bepalen. Voorbeeld: Apple Directory, minder dan 600 regels code. Je zit in feite naar een website te kijken, maar het ziet er exact uit (look & feel, gedrag) als de ingebouwde applicaties. Tik je een e-mailadres aan vanuit de maatwerkapplicatie, dan wordt het e-mailprogramma geopend. Tikken op adres stuurt je door naar ingebouwde Google Maps-applicatie, inzoomen e.d.
11:23 Er zijn bedrijven die op deze manier werken (Salesforce.com, Google.com). Vanaf vandaag kun je applicaties bouwen, nu kun je al testen in Safari op de desktop, werkt hetzelfde.
11:24 Samenvatting: Leopard, Safari voor Windows en applicaties voor iPhone. Steve neemt afscheid en wenst iedereen veel plezier op de conferentie.

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 november 2009 om 0:07
Onderwerp
Categorieën
Apple, Round-up

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.