De grijze markt voor iPhones: diefstal en gelekte schema’s

De grijze markt voor iPhones bestaat al zolang het toestel op de markt is. Gelekte productie- en assemblageschema's maken imitatie van het toestel een stuk makkelijker en de toestellen zelf worden door productiemedewerkers uit de fabrieken gesmokkeld, rapporteert NewsFactor Network.

Naïeve types geloven nog steeds dat de iPhones die in Hong Kong worden aangeboden, een omweg via de VS hebben gemaakt. Maar uit een artikel op NewsFactor Network blijkt dat de iPhone rechtstreeks afkomstig zijn van Chinese fabrieksmedewerkers. Ook circuleren er productie- en assemblageschema’s van de originele iPhone, die het voor de lokale ondernemers een stuk makkelijker maken om een iPhone-kloon te fabriceren.

Op de gigantische Zhongguancun Kemao Electronics Market in Beijing is de iphone niet te zien, maar wel te krijgen: als je vooruit betaalt kun je zoveel krijgen als je wilt. De grijze markt rond de iPhone bestaat uit importeurs en exporteurs in China, een halfgeleiderfabrikant in Oost-Europa en handelaren in het midden Oosten en Australië. Daarnaast zijn er ‘runners’, meestal ingehuurde studenten die zoveel mogelijk iPhones aanschaffen bij de Apple Store en andere officiële verkooppunten. Deze runners werken voor handelaren die de iPhones als partijenhandel aanbieden aan talloze retailers die de iPhone in eigen land verkopen – voor een prijs die aanmerkelijk hoger ligt dan de $399 (€270) die het toestel in de VS kost. De grijze markt voor iPhones bestaat al sinds het toestel op 29 juni 2007 voor het eerst in de verkoop ging.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 februari 2008, 12:26
Categorie iDevices
Onderwerpen china, markt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.