Dash: diagnosegegevens van auto uitlezen via iPhone-scherm

Dash is een oplossing om voertuiggegevens van de auto uit te lezen. Via Kickstarter bestel je voor $69 een Bluetooth-dongle, die de gegevens doorstuurt naar je iPhone.

dash appEr zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die regelmatig onder het dashboard kruipen om even wat autostatistieken uit te lezen. Toch zit er sinds de jaren negentig van de vorig eeuw (en misschien nog wel langer) een diagnosesysteem in de auto, die je via de On-Board Diagnostics (OBD)-poort kunt uitlezen. Het bevindt zich meestal onder het stuur. Een nieuw Kickstarter-project gaat een Bluetooth-apparaatje uitbrengen waarmee je de gegevens op je iPhone kunt aflezen. Er is alleen nog wel één probleem. Of eigenlijk twee: het project vindt plaats via Kickstarter, dus het duurt wel even voordat je de Dash op de deurmat vindt. En om gedoe met internationale supportvragen over een lokaal Oekraïens automerk te voorkomen levert Dash het apparaatje voorlopig alleen aan geïnteresseerden uit de VS of Canada. Je zult dus een Amerikaans/Canadese vriend moeten inschakelen om rond september 2013 de Dash in handen te krijgen. Maar dan heb je wel wat leuks te pakken.

Dash is geschikt voor de iPhone 4S/5, iPad 3/4, iPad mini en vijfde generatie iPod touch. Dat heeft ermee te maken dat het energiezuinige Bluetooth 4.0 wordt gebruikt, dat alleen op de genoemde iOS-apparaten wordt ondersteund. Dash leest constant de elektronica uit die met het aandrijvingssysteem van de auto is verbonden en stuurt dit naar een fraaie iOS-app. Je kunt de data zelf bekijken, vergelijken met andere autobezitters op drivewithdash.com of rechtstreeks met anderen delen. Zo kun je zien of je net zo zuinig rijdt als anderen en of jouw motorsysteem afwijkende waarden geeft (waardoor je weet dat er iets mis is).

Er zijn wel meer start-ups die dat proberen, zoals Automatic. Ook bij dat bedrijf is het doel om je rijstijl te verbeteren, beter te zorgen voor je auto en te leren van data die normaal gesproken niet zomaar toegankelijk is. Voor $69 doe je mee met Dash. Het apparaatje houdt brandstofverbruik in de gaten, geeft notificaties als er iets met het autosysteem aan de hand is en kan ook je locatie bijhouden. De iPhone dient tijdens het rijden als tweede dashboard, met gegevens als snelheid, verbruik en toerental. Ook is het mogelijk om een videofilmpje te maken en daar gegevens over snelheid en motor op te projecteren, zodat mensen niet alleen kunnen zien dat je snel kunt optrekken, maar ook meteen de cijfers kunnen checken. Dash heeft maar liefst $750.000 nodig om het project te laten slagen, maar echt storm loopt het nog niet. Met nog 42 dagen te gaan is er nog geen $20.000 opgehaald.

Meer info: Kickstarter

dash electronica

dash probleem

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 maart 2013, 12:08
Categorie Accessoires
Onderwerpen kickstarter, uitgaven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.