cycada

Onderzoekers laten iOS-apps draaien op Android

Onderzoekers van Columbia University werken aan Cycada, een oplossing om iOS-apps onder Android te laten draaien. Ze hebben daarvoor een unieke oplossing verzonnen.

cycadaEen team van onderzoekers van Columbia University heeft een manier gevonden om iOS-apps te laten draaien onder Android. De oplossing heet Cycada, voorheen Cider, en maakt geen gebruik van virtualisatie of WINE. In plaats daarvan wordt zogenaamde compile-time code adaptation toegepast, waarbij code die bedoeld is voor andere besturingssystemen op Linux kan worden gebruikt, zonder verdere aanpassingen. Linux vormt de basis voor Android. Ook hebben de onderzoekers een manier bedacht om iOS-systeemfuncties te vervangen door Android-systeemfuncties.

Het onderzoeksteam bestaat uit informaticaprofessor Jason Nieh en vijf PhD-kandidaten. Ze hopen dat Cycada de aanzet vormt voor meer onderzoek naar platformoverstijgende software. Praktisch gezien kun je er nog niet veel mee, want het team heeft Cycada nog niet vrijgegeven aan het publiek. Ook hebben ze niet aangegeven hoe moeilijk het is om het te realiseren. Ook is er weinig kans dat Apple het ooit officieel gaat ondersteunen. Als het op termijn werkt, kan dat betekenen dat allerlei apps die nu alleen op iOS verkrijgbaar zijn, straks ook op Android-toestellen gebruikt kunnen worden.

Normaal maak je gebruik van virtualisatie, als je apps van het ene platform op een ander platform wilt laten draaien. Bij pc’s is dat gangbaar, maar bij mobiele hard- en software is er geen sprake van standaardisatie, waardoor dat een moeilijke route is. Met WINE zou je ook bijvoorbeele Windows-apps op Linux laten draaien, maar daarbij wordt de Windows API gebruikt om een Windows-systeem te imiteren. Die twee aanpakken zijn totaal anders dan wat Cycada doet.

Wie meer wil weten, kan terecht bij Columbia University.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2014, 17:58
Categorie Apps
Onderwerp android

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.