aanpasbaar bedieningspaneel featured

Concept: een volledig aanpasbaar bedieningspaneel voor iOS 8

Een Nederlands concept laat zien hoe een aanpasbaar bedieningspaneel in iOS exact kan werken. De functie zit verborgen in de code van iOS 8.

aanpasbaar bedieningspaneel featuredHet bedieningspaneel in iOS is een snelle manier om bijvoorbeeld de Calculator-app van je iPhone te starten of je Wi-Fi uit te schakelen. Handig, maar niet heel erg flexibel: de knoppen op dit venster zijn namelijk niet aan te passen, waardoor het niet mogelijk is om bijvoorbeeld de Berichten-app toe te voegen. Dat terwijl dit prima te implementeren is, aldus de Nederlandse ontwerper Ferry Passchier. Hij laat in een concept zien hoe Apple dit kan doen.

Het aanpasbare bedieningspaneel heeft iets gemeen met het iconenscherm van je iPhone. Door een icoontje ingedrukt te houden beginnen alle knoppen te trillen, waarna je ze één voor één mag verwijderen. Vervolgens kies je zelf wat er op een plek verschijnt.

Het volledige concept staat hieronder, maar je kunt hem ook in een snelle gif-animatie bekijken.

Bedieningspaneel concept 1Bedieningspaneel concept 2
Bedieningspaneel concept 3Bedieningspaneel concept 3Bedieningspaneel concept 4
Bedieningspaneel concept 5Bedieningspaneel concept 6

Het concept van Passchier komt niet zomaar uit de lucht vallen. In een betaversie van iOS 8 zaten namelijk opties verborgen, waarmee je de knoppen in het bedieningspaneel kon aanpassen. Apple heeft dus wel naar deze mogelijkheid gekeken. Of het bedieningspaneel ook werkelijk aanpasbaar zal zijn in de publieke versie van iOS 8 is alleen nog de vraag. Wellicht overwoog Apple de optie maar wordt hij niet doorgevoerd. We komen er waarschijnlijk 9 september achter. Dan zal Apple hoogstwaarschijnlijk een iPhone-evenement organiseren. De kans is groot dat dan de Golden Master van iOS 8 beschikbaar wordt gesteld, die qua functies identiek zal zijn aan de publieke update.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2014, 13:43
Categorie iOS
Onderwerpen bedieningspaneel, concept, ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.