ChangeWave en Gartner geven cijfers over e-readers en tablets

ChangeWave heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de vraag naar de iPad groter is dan naar de Kindle. En Gartner voorspelt dat er dit jaar 10,5 miljoen tablets verkocht worden.

changewaveUit een onderzoek van ChangeWave Research blijkt dat 45% van de huidige bezitters van een e-reader hetzelfde apparaat zouden kopen, nu ze weten dat de iPad eraan komt. Volgens Silicon Alley Insider is dat een gevoelige knauw voor Amazon: blijkbaar zijn de huidige e-bookbezitters niet zo tevreden als ze hadden gehoopt.

Toch is het (zoals vaak bij statistieken) maar net hoe je de cijfers interpreteert, want een veel kleiner gedeelte (27%) zou vandaag de dag een iPad hebben gekocht. De groep die vasthoudt aan de huidige e-reader is dus veel groter.

In de cijfers van ChangeWave zijn overigens wel aanknopingspunten te vinden waardoor de iPad er toch nog gunstig uitkomt: op de vraag welke e-reader mensen de komende 90 dagen zouden kopen, antwoordde 40% dat ze voor de iPad gaan en slechts 28% dat ze de voorkeur geven aan een Kindle. Blijkbaar hebben mensen wel geld over voor de (duurdere) iPad.

Gartner heeft ook onderzoek gedaan, namelijk naar de verkoop van tablets. Voor pc-fabrikanten zal het lastiger worden om geld te verdienen: de aantallen verkochte pc’s stijgen dit jaar met 19,7 procent, maar de omzetten slechts met 12,2 procent. Toch zien de cijfers er hoopvoller uit dan de voorspelingen die Gartner in december deed. Mobiele pc’s zijn goed voor 90 procent van de groei. Ze denken dat 10,5 miljoen tablets zullen worden verkocht en maken daarbij onderscheid tussen traditionele tablets (de netbook-achtige apparaten met een draaibaar scherm) en de nieuwe generatie tablets zoals de iPad. Ultra-draagbare apparaten gebaseerd op smartphone-technologie gaan een bedreiging vormen voor netbooks. De groei in desktop pc’s zal minimaal zijn; alleen in groeimarkten in regio’s als Zuid-Amerika en Azië zijn er nog kansen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2010, 13:49
Categorie iDevices
Onderwerpen changewave, statistiek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.