Blackra1n: jailbreaken voor dummies (handleiding)

Met de komst van blackra1n is het voor gebruikers van iPhones en iPods op firmware 3.1 en 3.1.2 mogelijk geworden om makkelijk te jailbreaken.. maar hoe moet dat nu eigenlijk? Deze handleiding legt uit hoe het werkt.
Paul Pols - · Laatst bijgewerkt:

picture7Met de komst van blackra1n is het voor gebruikers van iPhones en iPods op firmware 3.1 en 3.1.2 mogelijk geworden om makkelijk en snel hun device te jailbreaken.. maar hoe moet dat jailbreaken nu eigenlijk? Wij leggen het in begrijpelijk Nederlands uit in dit eenvoudige stappenplan.


Deze handleiding is in principe bedoeld voor elke iPhone en iPod Touch die op firmware 3.1 of 3.1.2 draait in combinatie met een Windows-computer, maar er zijn ook uitzonderingen. Jailbreaken van de iPod Touch 3G is alleen tethered mogelijk. Dat wil zeggen dat de jailbreak (op dit moment nog) na elke reboot opnieuw zal moeten worden uitgevoerd. Heb je een iPod Touch 2G/3G van 8GB, dan werkt blackra1n alleen als het modelnummer van je iPod begint met MB. Heb je een iPhone 3G of 3GS op firmware 3.0.1 (of een nog eerdere versie), dan kun je beter wachten tot het iPhone Dev Team een nieuwe versie van Pwnagetool uitbrengt.

Geohot waarschuwt dat blackra1n géén unlock-methode is en dat je met de update naar de officiële firmware 3.1 of 3.1.2 de kans op een software-unlock verspeelt.

Stap 1:

Controleer eerst je firmwareversie. Ga hiervoor naar Instellingen (Settings) -> Algemeen (General) -> Info (About) en kijk onder Versie (Version). Als hier 3.1 (7C144) of 3.1.2 (7D11) staat, dan is deze handleiding voor jou bedoeld.

Stap 2:

Verbind je iPhone of iPod met je Windows-pc en maak een backup in iTunes.

Stap 3:

Download blackra1n en open (in Vista als Administrator) het exe-bestand.

Stap 4:

Klik op de knop ‘make it ra1n‘ om de jailbreak uit te voeren.

De iPhone of iPod zal nu in recovery mode worden gezet. Op het scherm van de iPhone of iPod zal een afbeelding van GeoHot verschijnen, terwijl op de PC wordt aangegeven dat de jailbreak bezig is.

Zoals Geohot heeft aangegeven kun je bij het gebruik van blackra1n tegen problemen aan lopen als je een iPhone 3G of een iPod Touch 3G probeert te jailbreaken. De oplossing hiervoor zou zijn om het geduldig te blijven proberen. Probeer blackra1n daarom nog eens op te starten, zonder het vorige blackra1n scherm af te sluiten. Lukt het daarna nog niet, kijk dan in de reacties naar de tips van andere gebruikers wat voor hen gewerkt heeft.
geohot-comments

Stap 5:

Na het succesvol uitvoeren van de jailbreak zal de iPhone of iPod opnieuw worden opgestart. Zoek vervolgens op de iPhone of iPod touch het icoon van blackra1n en selecteer deze.

Stap 6:

In het scherm wat je nu te zien krijgt kun je een selectie maken uit verschillende package installers die je op je iPhone of iPod kunt installeren. Je kunt hier je eigen selectie maken en die met een groen vinkje bevestigen. Ons advies is om in ieder geval Cydia te installeren. Heb je je keuze gemaakt, klik dan op de optie Install in de rechterbovenhoek.

Stap 7:

Na de installatie van de geselecteerde package installers zal de iPhone respringen (het opnieuw opstarten van de grafische interface). De iconen van de geselecteerde package installers zullen daarna op je springboard verschijnen. Controleer of de door jou geselecteerde package installers werken.

Stap 8:

Je kunt er voor kiezen om het icoon van blackra1n te verwijderen. Dit doe je door nogmaals blackra1n te openen, uninstall blackra1n te selecteren en vervolgens op Delete te klikken.

Stap 9:

Als je een iPhone 3GS of 3e generatie iPod Touch hebt, dan ben je voor het jailbreaken afhankelijk van een exploit in de nieuwe firmware. Voor 3.1 en 3.1.2 is er zo’n exploit en het is dus belangrijk om te zorgen dat je op firmware 3.1 of 3.1.2 blijft en kunt blijven. Apple kan er door een nieuw beveiligingsmechanisme voor zorgen dat je alleen nog maar naar de nieuwste firmware kunt herstellen (als er een keer iets mis mocht gaan).

Om te zorgen dat je ook in zo’n geval via iTunes toch nog naar 3.1 of 3.1.2 terug kunt herstellen (en vervolgens weer zou kunnen jailbreaken), is het belangrijk om bij de eerste keer opstarten van Cydia te kiezen voor: Make my life easier, thanks!

Mocht je ooit in de situatie komen dat je je iPhone of iPod touch naar de originele fabrieksstaat moet herstellen, lees dan dit artikel op iPhoneclub en deze blogpost van Saurik goed door voordat je deze hersteloperatie (restore) uitvoert.

Stap 10:

Je kunt je iPhone of iPod nu naar eigen smaak inrichten!

Meer hulp nodig? Dan kun je hieronder blackra1n realtime in actie zien:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Met dank aan Joris voor zijn informatieve handleiding.

Reacties: 354 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.