Betaalt Apple teveel voor Beats? De cijfers op een rij

Volgens geruchten wil Apple Beats Electronics (Beats by Dr. Dre) overnamen voor 3,2 miljard dollar. We vergelijken het met andere overnames.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

dr dre beatsApple’s mogelijke overname van Beats Electronics is zonder twijfel het grootste Apple-nieuws van de week. Volgens anonieme bronnen wil Apple maar liefst 3,2 miljard dollar betalen voor het bedrijf achter de bekende Beats by Dr. Dre-koptelefoons. Een flink bedrag, maar de grote technologiebonzen in Silicon Valley smijten wel vaker met miljoenen en soms zelfs miljarden. Hoeveel is 3,2 miljard dollar echt, als je het vergelijkt met eerdere Apple-overnames en de grote aankopen van de afgelopen periode? We zochten het voor je uit.

Update: inmiddels is bekend dat de overname doorgaat en dat de overnamesom iets lager is: 3 miljard dollar.

Als eerst een kleine voorzorg: hoewel veel bronnen van betrouwbare nieuwssites de overnameplannen van Apple hebben besproken, is er op het moment van schrijven nog niets bevestigd door Apple zelf. De enige bevestiging is een video, waarin een (kennelijk dronken) Dr. Dre de deal aan het vieren is. De 3,2 miljard dollar die we in dit artikel noemen is strikt gezien gebaseerd op geruchten en kan op het daadwerkelijke moment van overname afwijken. We proberen dit artikel zo spoedig mogelijk bij te werken zodra het officiële overnamebedrag naar buiten is gebracht.

Vergeleken met andere Apple-overnames

NeXT ComputersApple heeft over de jaren heen veel bedrijven overgenomen en betaalde voor een goed aantal partijen honderden miljoenen dollars. Hoewel we lang niet bij iedere overname weten hoeveel er exact is betaald, is er wel een genoeg data om de Beats-overname goed in beeld te brengen. In deze lijst ontbreken de overnamebedragen betaald voor bedrijven die geen cijfers naar buiten hebben gebracht. Zo kwam eerder voorbij dat Siri meer dan 200 miljoen dollar heeft gekost, maar was dit enkel op basis van geruchten. Van bijvoorbeeld inflatiecorrectie is ook geen sprake.

Bekijk grafiek.
Grafiek niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Vergeleken met andere grote overnames

whatsapp messaging bolletjesBovenstaande grafiek plaatst de overname van Beats door Apple in perspectief: we zien hoeveel meer Apple bereid zou zijn om te betalen, vergeleken met eerdere overgenomen bedrijven. Maar hoeveel betaalt Apple voor Beats vergeleken met de grote overnames door andere bedrijven van de afgelopen tijd? Hieronder doen we een greep uit de grootste techovernames van de afgelopen jaren, om de cijfers te vergelijken met de 3,2 miljard dollar van Beats.

Bekijk grafiek.
Grafiek niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Je ziet het al: hoewel de Beats-overname bovenaan Apple’s eigen overnamelijst staat, is het een middenmoter tussen andere grote aankopen binnen de techindustrie. Dat legt wellicht ook uit waarom er zo geschrokken werd gereageerd op Apple’s overnameplannen. Omdat we zelden horen over een Apple-overname waar meer dan een paar honderd miljoen dollar in wordt gestoken, is de besproken 3,2 miljard ineens een wel heel hoog bedrag. Apple neemt geregeld bedrijven over, maar het gaat daarbij vaak om relatief kleine partijen. Daarmee wijkt Apple af van bijvoorbeeld concurrent Google, die geregeld grote bedragen investeert in prominente partijen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2014, 1:38
Categorie Apple
Onderwerp overname

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.