Bellen binnen de EU vanaf nu goedkoper dankzij maximumtarieven

Als je vanaf vandaag vanuit Nederland naar een ander land binnen de EU belt, is dit een stuk goedkoper dan voorheen. Dit komt goed van pas als je vanuit Nederland naar een ander Europees nummer belt, bijvoorbeeld voor iemand die lange tijd in het buitenland verblijft.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Bellen binnen de EU goedkoper

Sinds 2017 zijn in Europa de roamingkosten afgeschaft, waardoor je voor het gebruik van je toestel in een land binnen Europa niets extra’s meer kost. Je gebruikt dan gewoon je nationale bundel, zoals je MB’s en belminuten. Een uitzondering daarop was als je vanuit Nederland naar een ander EU-land belt. Vanaf 15 mei 2019 zijn de kosten hiervoor lager dan voorheen. Er zijn voor de EU nu maximumprijzen bepaald voor zowel bellen als sms’en naar andere landen in de EU.


Door de nieuwe regel die vanaf vandaag van kracht is, betaal je maximaal 19 cent per minuut en 6 cent per sms-bericht. Deze bedragen zijn nog exclusief btw. De nieuwe regelgeving is alleen van toepassing op consumenten, en niet op zakelijke gebruikers. Providers rekenden voor deze nieuwe maximumtarieven soms wel tot 75 cent per minuut, waardoor je nu in sommige gevallen fors goedkoper uit bent.

Andere providers bieden soms extra bundels aan waarmee je voor een vast bedrag een bepaald aantal belminuten binnen de EU krijgt. Bij Vodafone krijg je bijvoorbeeld bij de Red-bundels standaard 100 belminuten vanuit Nederland naar nummers in de EU. Mocht je dat niet hebben, dan bel je nu dus voor een lager tarief.

Alternatieven voor bellen
Maar het kan natuurlijk nog goedkoper, want er zijn allerlei apps waarmee je kan bellen. Zo kun je met WhatsApp bellen via de mobiele internetverbinding. Ook FaceTime audio is een goede optie als je weet dat de ontvanger ook een iPhone heeft. Daarnaast zijn er nog apps als Skype en Viber, waarmee je via internet belt. Doordat mobiel internet gewoon uit je nationale bundel gaat, betaal je hier niks extra’s voor.

Bekijk ook

FaceTime Audio: audiogesprekken voeren via FaceTime

Wist je dat je met FaceTime ook gewoon kunt bellen, dus zonder dat je allebei in beeld bent? Met FaceTime Audio kun je gratis audiogesprekken voeren met andere Apple-gebruikers. Lees hier over de mogelijkheden, welke toestellen je nodig hebt en meer.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 16 mei: Opmerking over bellen naar iemand die op vakantie is aangepast.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.