Bedenker Liquidmetal: Apple kan technologie gebruiken voor nieuwe iPhone-antenne

Volgens de bedenker van Liquidmetaal, de legering waar Apple onlangs een wereldwijde licentie op nam, kan het bedrijf de technologie gebruiken voor een nieuwe iPhone-antenne.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Atakan Peker - bedenker LiquidmetalApple kan Liquidmetal mogelijk gebruiken voor een nieuwe iPhone-antenne. Dat beweert althans Dr. Atakan Peker, een van de bedenkers van de bijzondere metaallegering, in een interview met Cult of Mac. Apple heeft onlangs een overeenkomst gesloten met Liquidmetal Technologies voor deze technologie en krijgt daarmee het wereldwijde recht om de bijzondere metaallegering in consumentenelektronica te gebruiken.

Het materiaal van Liquidmetal is sterker dan vergelijkbare aluminium- en titanium-legeringen en sterker dan RVS. Het is kras- en corrosiebestendig en wordt gebruikt in de defensie-industrie, in sportproducten en medische producten. Peker, die Liquidmetal in 1993 samen met professor Bil Johnson uitvond, denkt dat Apple in staat is om er interessante dingen mee te doen. Als voorbeeld noemt hij een nieuwe antenne voor de iPhone, die in de gehele behuizing in plaats van slechts een gedeelte ervan verwerkt kan worden.

Je kan er behuizingen met functionele eigenschappen mee maken en de eigenschappen van de legering als een antenne kunnen worden geoptimaliseerd, zo stelt Peker. Omdat het een uiterst flexibel materiaal betreft, kan Apple er ook behuizingen met uiterste complexe en ongewone vormen van maken, die volgens hem zo goed als naadloos zijn. De mogelijkheden ervan zijn eindeloos. Apple zou er uiteindelijk scharnieren voor een laptop of een opvouwbare iPhone van kunnen maken, aldus Peker.

Om echt van Liquidmetal gebruik te kunnen maken, heeft een bedrijf wel de mogelijkheden nodig om dergelijke technologie te kunnen gebruiken, waarschuwt Peker. Een geheel nieuwe fabricagestructuur is nodig, die een hoop kapitaal en ook risico vereist. Hij stelt echter vast dat Apple die mogelijkheden heeft en met zeer creatieve gebruiksvormen kan komen die niemand ooit voor mogelijk had gehouden of ook maar zou kunnen voorspellen.

Overigens heeft Apple de nieuwe technologie al in tenminste één product* gebruikt. Peker kocht het nieuwe Apple-product en herkende meteen zijn eigen metaal, zo verklaart hij tegenover Cult of Mac. Volgens hem gebruikt Apple het echter alleen in de Amerikaanse versie van het product, niet in de Europese. Mogelijk heeft dit te maken met de overeenkomst die bij de lancering van het product nog niet rond was. Peker verwacht dat Apple de technologie in de toekomst in allerlei producten zal verwerken.

* Het zou hierbij kunnen gaan om de nieuwe Magic Trackpad, maar dat is niet zeker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2010, 16:40
Categorieën Apple, Apps, iDevices
Onderwerpen liquidmetal, metaal, trackpad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.