Appsterdam: Amsterdam als dé stad waar apps worden gemaakt

Mike Lee roept ontwikkelaars op om naar Amsterdam te komen. In Appsterdam kunnen we een perfect klimaat creëren voor een community van app-ontwikkelaars.

amsterdamVoor films moet je in Hollywood zijn, voor musicals ga je naar Broadway… maar voor apps? Een nieuw initiatief moet ervoor zorgen dat Amsterdam de app-hoofdstad van de wereld wordt. Het plan is dat Amerikaanse ontwikkelaars een paar maanden naar Amsterdam komen, om inspiratie op te doen en andere ontwikkelaars te ontmoeten. Europese ontwikkelaars die (vanwege de visumeisen) er tegenop zien om een tijdje in Silicon Valley te gaan wonen, kunnen ook in Amsterdam terecht. Mike Lee, medeoprichter van Tapulous, ziet het wel zitten: hij roept ontwikkelaars op om naar Amsterdam te komen. Tapulous is het bedrijf dat succesnummers als Tap Tap Revenge en Twinkle maakte.


Appsterdam sluit mooi aan bij een ander initiatief in Amsterdam (Apps for Amsterdam), waarbij geprobeerd wordt om zoveel mogelijk data van de Gemeente Amsterdam toegankelijk te maken. Waarom zouden al die ontwikkelaars niet lekker in San Francisco of Silicon Valley gaan zitten? Californië is duur, San Francisco heeft een daklozenprobleem en in San Jose stikt het van de venture capitalists, waardoor de gewoonte dat mensen met weinig geld nieuwe dingen in hun garage bedenken al lang geleden is verdwenen. Het nieuwe mekka is Amsterdam, aldus Mike Lee, een Amerikaanse product engineer die in tegenwoordig in Amsterdam woont. Mike heeft rondgekeken naar de stad waar je het best kunt wonen, met de beste prijs/kwaliteitverhouding, geschiedenis, cultuur en innovatie. Dat is Amsterdam.

Mensen gaan naar evenementen als WWDC en komen vol inspiratie terug. Hoe aantrekkelij zou het zijn als je elke dag omringd zou worden door gelijkgestemden, andere ontwikkelaars die tegen dezelfde uitdagingen en problemen aanlopen en bereid zijn om hun ervaringen onderling te delen. Zou het lukken? Het initiatief ligt bij drie partijen: Sofa, de gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Sofa levert de faciliteiten en ruimte om elkaar te ontmoeten voor workshops, cursussen en lunchpresentaties. De Universiteit van Amsterdam werkt aan een software engineering-programma met medewerking van ontwikkelaars. De community zal echter ook een grote bijdrage leveren. Een echte Appsterdammer heeft wel een luchtbed en een extra fiets voor als er bezoek komt. In Amsterdam kunnen we een perfect klimaat creëren voor app-ontwikkelaars.

Meer info: mur.mu.rs
Foto: iamsterdam

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.