Apple’s chipdesigner stapt over naar AMD

Jim Keller, ontwerper van de A4- en A5-processor in de iPhone en iPad, vertrekt bij Apple en gaat bij AMD werken. Daar gaat hij rapporteren aan Mark Papermaster, die bij Apple vertrok na antennagate bij de iPhone 4.

jim kellerApple’s chipdesigner Jim Keller is overgestapt naar AMD en gaat werken als baas van de processorgroep. Keller kwam bij Apple in dienst door de overname van PA Semi in 2008. Toch is AMD geen vreemde, want Keller werkte in het verleden aan de architectuur van de Athlon-processoren in de jaren 2005 en 2006. Bij Apple kennen we Keller vooral van de A4- en A5-processor in de iPhone en iPad. Toevallig zijn er nog meer banden tussen Apple en AMD: Keller’s nieuwe baas wordt Mark Papermaster, die korte tijd bij Apple werkte als senior vice-president iPhone-engineering. Na antennagate bij de iPhone 4 hield Papermaster het voor gezien en maakte de overstap naar AMD.

Apple kocht PA Semi in 2008 voor een bedrag van 278 miljoen dollar. Daarmee werd ook de overstap gemaakt naar de ARM-architectuur en het stelde Apple in staat om zelf de chips te ontwerpen, waardoor ze minder afhankelijk waren van het chipdesign van Samsung. In z’n nieuwe rol gaat Keller het ontwerp van de microprocessorkernen bij AMD leiden. Zijn opdracht is om processoren te maken met hoge prestaties en laag energieverbruik.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 augustus 2012, 21:44
Categorie iDevices
Onderwerpen chips, processor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.