Apple wil universele afstandsbediening voor televisies en meer ontwikkelen

Een

touchscreen-remote-apple-tvVandaag verscheen niet alleen een patent voor magnetische aansluitingen op de iPhone en iPad, maar er werd ook een andere patentaanvraag openbaar gemaakt, voor een universele afstandsbediening. Die is vooral interessant voor mensen die zitten te wachten op een televisietoestel van Apple. De afstandsbediening is een vereenvoudigd model, dat meerdere apparaten kan aansturen. Daardoor hoef je minder stappen te doorlopen om het apparaat in gebruik te nemen en raak je als gebruiker minder snel gefrustreerd. Het patent draagt de naam ‘Apparatus and Method to Facilitate Universal Remote Control’ en beschrijft een touchscreen-gebaseerd ding waarmee je apparaten op afstand kunt bedienen.

remote-appleJe kunt daarmee de wildgroei aan afstandsbedieningen voorkomen en hebt niet meer te maken met tientallen verwarrende knoppen en schakelaars. Want ook al hebben de meeste afstandsbedieningen een duizelingwekkende hoeveelheid knopjes, je gebruikt er maar een paar van. Je raakt er zelfs van in verwarring, als je een knopje zoekt dat je maar zelden gebruikt. Koop je een universele remote (afstandsbediening), dan krijg je een complex apparaat in handen, waarop je de taken van de originele afstandsbediening niet kunt terugvinden. Tijd dus voor iets nieuws van Apple! “Wat we nodig hebben is een apparaat en een methode om dienst te doen als afstandsbediening voor meerdere apparaten, zonder de moeilijkheden die hierboven zijn beschreven.” De oplossing is een touchscreen-afstandsbediening met dynamische invoerknoppen. Alleen knoppen die relevant zijn, verschijnen in beeld.

patent-remote

De afstandsbediening is te gebruiken voor een televisie, videospeler, stereo, slim huisautomatiseringssysteem of een mac. Zo kun je met de afstandsbediening het afspelen van muziek in iTunes op de Mac of PC bedienen. Wat dat betreft is er weinig verschil met de huidige remote, die Apple bij de Apple TV verkoopt. Het verschil is echter het aanraakgevoelige scherm. Vanaf het apparaat dat je wilt bedienen krijg je draadloos een gebruikersinterface met aangepaste layout van de knoppen toegestuurd. De afstandsbediening herkent welke apparaten er binnen het bereik aanwezig zijn. Opties die niet beschikbaar zijn, zijn grijs gemaakt.

touchscreen_apple_tv_remoteHet patent voor deze afstandsbediening doet denken aan opmerkingen van Steve Jobs in de biografie, die door Walter Isaacson is geschreven. Jobs zou hebben gezegd dat hij het concept voor een televisie met “de meest simpele gebruikersinterface die je je kunt voorstellen” opeens voor ogen had. Als uitvinder van deze nieuwe afstandsbediening wordt echter Albert Vidal gezegd. Mogelijk had Jobs het niet over deze afstandsbediening, maar over bediening via Siri.

Grappig is dat in 2009 al eens geruchten opdoken over een afstandsbediening met touchscreen voor de Apple TV. De website BGR toonde toen ook een mockup van het apparaat, dat overigens nooit op de markt kwam.

Meer info: patentaanvraag

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2012, 17:52
Categorie Apple
Onderwerpen afstandsbediening, patenten, remote

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.