Apple onderzoekt MagSafe-connectors voor iPhone en iPad

Apple onderzoekt opnieuw MagSafe-connectors voor de iPad.

magsafe-macbookproApple zou de standaard 30-pins connector voor de iPhone en iPad wel eens kunnen vervangen door een magnetische aansluiting. Het idee lijkt op de MagSafe-adapters die je al bij de MacBooks krijgt (zie foto). Het blijkt uit een patentaanvraag van Apple, die deze week werd vrijgegeven door de USPTO. Maar eigenlijk is het niet de eerste keer dat Apple met magnetische connectors bezig is. In 2010 verscheen ook al eens een patent voor een magnetische connector voor de iPad.

In de nieuwe aanvraag is een afbeelding van een iPad 2 te zien, met een magnetische kabel. Huidige aansluitingen zoals de 30-pins dockconnector en de headset-aansluiting kunnen niet volledig worden afgesloten. Daardoor komt er zand en stof in en gebruikt Apple een watersensor om te achterhalen of iemand een ter reparatie aangeboden toestel misschien in de wc-pot heeft laten vallen. Bij gebruik van MagSafe-connectors voor opladen, datasynchronisatie en het beluisteren van audio, kun je volgens Apple de opening wel goed afsluiten met een magnetisch dopje.

De kabels zoals die voor de iPhone worden gebruikt, hebben bovendien ook wel wat bescherming nodig. Contactpunten liggen bloot als de kabel niet actief in gebruik is, waardoor er ook beschadiging of vervuiling kan optreden. Ook voor de kabels heeft een magneetaansluiting een gunstig effect. De oplossing die Apple voorstelt is een universele kabel, met programmeerbare magneten die bepalen hoeveel contactpuntjes nodig zijn. Het idee is origineel, maar houdt geen rekening met eisen vanuit de Europese Unie dat alle smartphones vanaf 2012 via een micro-USB-adapter op te laden moeten zijn. Het patent met de naam ‘Programmeerbare magnetische connectors‘ is online te bekijken.

ipad connectorHeel lang geleden diende Apple een patentaanvraag in voor een speciale oplader voor de iPhone. Daarbij was het idee, dat je je iDevice slechts via één speciale adapter kunt opladen, om diefstal te voorkomen. Als je iPhone gestolen wordt, heeft de dief er niets aan omdat hij de speciale kabel niet heeft. Als de magnetische adapters uit dit nieuwe patent ook programmeerbaar zijn, zou je ze speciaal voor jouw device kunnen programmeren. Maar dit alles is nog toekomstmuziek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 januari 2012, 16:41
Categorie iDevices
Onderwerp connector

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.