‘Apple wil dat accessoiremakers eigen leverancierscode naleven’

Apple wil dat accessoiremakers die deel uitmaken van het Made For iPhone-programma Apple's eigen leverancierscode naleven.

LightningAccessoiremakers moeten Apple’s eigen ethische leverancierscode naleven als ze bijvoorbeeld docks en kabels voor de iPhone 5 willen maken. Dit blijkt uit informatie afkomstig van Apple’s Made for iPhone-bijeenkomst voor fabrikanten. Op deze manier lijkt Apple te proberen werkomstandigheden bij fabrikanten te verbeteren. Een aantal andere feitjes werden ook bekendgemaakt tijdens het evenement: zo blijkt de Lightning-connector bijvoorbeeld waterdicht te zijn.


Apple’s leverancierscode wordt volgens TUAW op het moment enkel gehandhaafd door Apple’s eigen productiepartners zoals Foxconn. De code zou beschrijven hoe bedrijven hun werknemers moeten behandelen, om zo onethische werkomstandigheden te voorkomen. Wat de precieze gevolgen zullen zijn als een accessoiremakers de regels niet naleeft, is nog niet duidelijk. We weten ook nog niet hoe accessoiremakers op de voorwaarden hebben gereageerd.

Met de code zou Apple proberen andere bedrijven te beïnvloeden, zodat werknemers in bijvoorbeeld Azië eerlijker worden behandeld. Apple werd eerder dit jaar nog bekritiseerd om de erbarmelijke werkomstandigheden bij productiepartner Foxconn, maar uit latere rapporten bleek dat de werkomstandigheden bij de productie van de iPhone er onlangs op vooruit zijn gegaan. In de code worden ook zaken zoals milieuvriendelijkheid aangekaart.

Bedrijven die deel uitmaken van het Made for iPhone-programma werken samen met Apple bij de productie van iPhone-accessoires. Dit geeft ze toegang tot Apple’s interne documentatie. Hierdoor kunnen ze makkelijk bijvoorbeeld eigen Lightning-kabels maken, iets dat door de nieuwe aansluiting vrij lastig blijkt te zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.