CloudKit logo

Apple waarschuwt ontwikkelaars: CloudKit-data wordt op 7 juli gewist

Apple waarschuwt ontwikkelaars dat op 7 juli alle data voor CloudKit wordt gewist, ter voorbereiding op iOS 8 beta 3.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

CloudKit logoGebruik je als ontwikkelaar al iOS 8 en OS X Yosemite? Dan moet je er op 7 juli rekening mee houden dat Apple data van CloudKit gaat wissen. Het gaat om iCloud-foto’s, iCloud Drive en Mail Drop voor iOS 8 en OS X. Apple waarschuwde ontwikkelaars al eerder dat de data niet eeuwig bewaard zou blijven. Ook bij eerdere beta’s heeft Apple regelmatig de online opslag gewist – en ze zullen het de komende weken nog wel vaker doen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand: omdat de data ook nog lokaal staat, zul je bijvoorbeeld foto’s en video’s automatisch weer terugvinden.

Na het wissen van de servers worden foto’s en video’s automatisch weer naar de Apple-servers geüpload. iCloud Drive is ook weer in te schakelen nadat beta 3 van iOS 8 beschikbaar is. Gebruik je iCLoud Drive voor online opslag, dan worden alle documenten en data automatisch gekopieerd.

Wat is CloudKit?

CloudKit is een nieuwe dienst van Apple, waarmee ontwikkelaars data van apps kunnen synchroniseren, zonder zelf serverdiensten te hoeven inrichten. Zodra iOS 8 beschikbaar komt, zullen veel apps gebruik maken van CloudKit, als verbindende schakel tussen bijvoorbeeld je iPhone-, iPad- en iOS-apps. Ontwikkelaars kunnen het gratis gebruiken, zolang ze niet over de grens van 10 terabyte database-opslag, 5 terabyte asset-transfer per dag en 50GB database-transfer per dag gaan. Voor 99% van de apps zal het gewoon gratis zijn – en heb je wel een app die zo massaal wordt gebruikt dat je tegen de grenzen aanloopt, dan verdien je waarschijnlijk genoeg met je app om je eigen serveroplossing te kunnen onderhouden. Tegenwoordig betalen ontwikkelaars veel geld voor serverdiensten van Microsoft Azure, Google Cloud Platform en Amazon Web Services voor online opslag.

Geen paniek

Wat betekent het nu al gewone gebruiker, als je nu al iOS 8 gebruikt? Eigenlijk niet zoveel, want je maakt natuurlijk al braaf dagelijkse backups, dus je kan niets kwijtraken.

De datum van 7 juli valt trouwens precies één dag voor de datum waarop iOS 8 beta 3 wordt verwacht. Volgens voorspellingen komt de derde beta op 8 juli.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 21:53
Categorie iOS
Onderwerpen cloudkit, developers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.