Apple-vinding stemt batterijgebruik af op locatie en gebruikspatroon

Een vinding van Apple past het batterijgebruik van een smartphone of tablet aan op locatie en gebruikspatronen. Het patent zorgt dat je batterijduur wordt verlengd.

iphone batterij icoonHet Amerikaanse patentbureau heeft vandaag een patentaanvraag van Apple gepubliceerd, waarin de batterij kan worden gespaard door te kijken naar locaties en gewoontes. Afhankelijk van de locatie worden bepaalde functies uitgeschakeld, zodat je batterij langer meegaat. Een voorbeeld: je maakt thuis altijd gebruik van een Bluetooth-toetsenbordje om langere teksten in te typen, maar buitenshuis niet. Zodra je je huis verlaat weet de iPhone dat de Bluetooth-functies uitgeschakeld kunnen worden.

Het patent met de naam ‘Power management for electronic devices’ beschrijft een systeem dat gebruikspatronen van de gebruiker vastlegt. Op basis daarvan wordt de energiebehoefte berekend. Bepaalde functies schakelen uit op basis van je locatie en op basis van eerdere gebruikspatronen.

Het systeem berekent ook op een intelligente manier hoeveel energie nodig is tot de volgende oplaadbeurt. Als je gewend bent om elke avond om 18:00 uur tijdens het avondeten je iPhone op te laden, kan daar ook rekening mee gehouden worden. De vinding is bedoeld om energieverslindende apparaten efficiënter te maken. Het patent beschrijft een mogelijk scenario: een gebruiker laadt z’n apparaat op voordat hij naar kantoor vertrekt. Hij gebruikt dan GPS-navigatie, kijkt video’s en voert een aantal telefoongesprekken totdat het opnieuw tijd is om te laden. Tijdens het reizen is batterijduur een factor om rekening mee te houden, tijdens gebruik thuis speelt het probleem minder. Schattingen over verwacht gebruik zorgen ervoor dat de batterij langer meegaat. Er wordt gekeken naar type stroombron, lengte van de oplaadduur, gemiddelde reistijd van en naar locaties en andere karakteristieken. Het systeem kan trouwens ook zien wie het apparaat gebruikt, op basis van typische gebruikspatronen. Het is nog onbekend of Apple de vinding gaat toepassen in toekomstige iOS-apparaten, maar een welkome toevoeging zou het zeker zijn. De aanvraag werd in 2012 ingediend en noemt Michael I. Ingrassia, Jr. en Jeffery T. Lee als uitvinders.

batterij patent gebruikspatroon recht

batterij patent gebruikspatroon 2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2013, 15:00
Categorie Apple
Onderwerpen batterij, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.