Apple wil App Store-aanpassingen uitstellen – en dat is gelukt

Deadline van 9 december vervalt
Vanaf 9 december moet Apple betaalwijzen van derden toestaan in de App Store. Het bedrijf doet er nu alles aan om dat zo lang mogelijk uit te stellen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 8 december 2021: Apple is er op het nippertje in geslaagd om uitstel te vragen voor de App Store-wijzigingen. De rechter wees Apple’s verzoek om uitstel vorige maand nog af, waarna Apple meteen een nieuw verzoekschrift indiende bij een hogere rechtbank. Op 9 december zou Apple de App Store moeten aanpassen, zodat externe betaalmethoden mogelijk zijn. Het uitstel duurt totdat de zaak is afgerond. Overigens geldt het uitstel niet voor een ander aspect, namelijk het feit dat ontwikkelaars met gebruikers mogen communiceren over alternatieve betaalmethoden. Ze mogen die betaalmethoden alleen (nog) niet aanbieden binnen hun eigen apps.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel van 2 december 2021.


Update 18:00 uur: Apple heeft in een document nogmaals duidelijk gemaakt dat het van plan is 15% tot 30% commissie te innen, ook als er betalingen buiten de App Store om plaatsvinden.

Apple wil wijzigingen last-minute tegenhouden

Eerder was al bekend dat Apple hoger beroep zou aantekenen in de zaak Epic Games vs Apple. Dat kan echter lange tijd duren en ondertussen komt de deadline van 9 december steeds dichterbij. Districtsrechter Yvonne Gonzalez Rogers bepaalde in september dat ontwikkelaars koopknoppen en linkjes naar eigen betaalmethoden mogen gebruiken in apps. Op het eerste gezicht lijkt dat een eenvoudige aanpassing: de ontwikkelaars passen zelf hun apps aan en zorgen dat gebruikers worden doorgestuurd naar een zelfgekozen betaalsysteem. Apple vindt echter dat de tijd te kort is omdat er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden ingebouwd om kinderen, ontwikkelaars en het bedrijf zelf te beschermen.

Apple wil liever de uitspraak van het hoger beroep afwachten en pas daarna aanpassingen doen. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep wordt behandeld, maar wat we wel weten is dat het jaren kan duren voordat er een definitieve uitspraak is. Gedurende die tijd zou Apple geen aanpassingen hoeven doen. De rechter ging hier dan ook niet mee akkoord: ze oordeelde dat Apple op 9 december toch echt de aanpassingen moet doorvoeren. Apple ging hiertegen in beroep en verloor dat.

[crowdsignal poll=’10982001′]

Verzoekschrift voor uitstel
Nu heeft Apple last-minute een verzoekschrift ingediend bij het Amerikaanse Hof van Beroep, om extra uitstel te krijgen. Het gaat om een periode van 30 dagen. “Vanwege de ingangsdatum van het gerechtelijk bevel, verzoekt Apple om de onmiddellijke invoering van een administratieve opschorting, die dertig dagen na de uitspraak van het Hof zou aflopen”, zo staat in het verzoekschrift.

In de rechtszaak met Epic Games draait het onder andere om de vraag of Apple een monopoliepositie heeft en macht misbruikt. De rechter gaf Apple gelijk dat er geen sprake is van een monopolie, maar dat er wel aanpassingen moeten worden gedaan. Door externe betaalmethoden toe te staan loopt Apple een berg inkomsten mis: standaard rekent het bedrijf 30% commissie, terwijl er ook situaties zijn waarbij dit wordt verlaagd naar 15%. Dit geldt bijvoorbeeld als een ontwikkelaar minder dan $1 miljoen omzet draait. Maar juist de grotere partijen zoals Epic Games zijn erop gebrand om de 30% commissie te omzeilen, omdat zij een miljoenenomzet draaien in de App Store.

App Store op iPhone

Apple’s argumenten om uitstel te vragen blijven hetzelfde: volgens het bedrijf is het een gigantische klus die “maanden in beslag neemt” en die nadelig is voor alle betrokkenen. Zonder uitstel zal de App Store opnieuw moeten worden ingericht – ten nadele van consumenten, ontwikkelaars en Apple zelf. De rechter was eerder van mening dat Apple voldoende tijd heeft gehad sinds de gerechtelijke uitspraak om dit klusje te klaren.

We zijn daarom benieuwd wat er de komende dagen gaat gebeuren: gaat Apple voor 9 december toch nog snel aanpassingen doen? Of sturen ze aan op een miljoenenboete?

Meer over deze zaak lees je in ons artikel Apple vs Epic Games, waarin we ook 10 vragen beantwoorden over wie er nu eigenlijk heeft gewonnen.

Bekijk ook

Fortnite vs Apple

Apple vs. Epic-zaak is afgelopen: Apple moet alternatieve betaalmethodes App Store toestaan

Afgelopen! Het conflict tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games is voorbij. Apple had uitstel gekregen om de App Store open te stellen voor andere betaalmethoden en tekende beroep aan. Maar het Hooggerechtshof heeft dit beroep afgewezen en dat betekent dat Apple officieel de verliezer is.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store logo.

Reacties: 13 reacties

  1. Zolang de veiligheid van het systeem niet in het geding komt, vind ik openstelling (onder toezicht van Apple) een goede zaak. Net als side loading, als dat veilig kan prima. Als het zorgt voor toename van Malware en andere opties om het systeem makkelijker te hacken; dan niet.

  2. Blijf dit heel raar vinden, want een winkelier pakt ook gemiddeld 30% van elke verkoop die hij doet, en is apple niet gewoon een winkelier met een shop?

    Bovendien werkt het bij Microsft Xbox en Sony Playstation ook op een dergelijke manier, daar moet een developer een deel van zijn inkomsten afstaan.

    Ik gebruik net Apple store, voor het afsluiten van abbo’s als Netflix, prime, disney.. omdat het a) veilig is en b) super gebruiksvriendelijk om ook weer op te zeggen. Ik vind die veiligheid erg belangrijk, en hoop dat apple deze kan blijven volhouden.

    Ik denk dat apple dus ook nog eens echt iets toevoegd aan het product..

  3. @Jules: Net als jij, hecht ik ook veel waarde aan de veiligheid die Apple op iOS biedt tov Google op Android. Wat mij betreft sla jij hier de spijker op de kop. Beveiliging van een systeem kost geld, net zo goed als een shop-in-shop concept een vergoeding rekent.

  4. Top up via iDeal is zo gedaan ✅ 😐

  5. Origineel geplaatst door M
    Top up via iDeal is zo gedaan ✅ 😐

    In de wereld wordt standaard een creditcard gebruikt… alleen klein landje als Nederland nog niet.

  6. Ze zullen zich bij de uitspraak neer moeten leggen, maar zouden bij de apps moeten aangeven dat de in-app aankopen voor eigen risico zijn. Dat houdt in dat ze niet verantwoordelijk zijn voor eventueel misbruik of verkeerde aankopen.

    Dan gaan ze vanzelf zien of mensen die apps nog gaan downloaden.

  7. @Jules: de vergelijking met de kruidenier klopt volgens mij niet… ik koop enkel een product in de kruidenier… bij Apple heb ik al een iphone gekocht voor meer als 1000eu, waar Apple ook al winst op heeft.
    Ik geef mijn kruidenier geen geld om de winkel in te mogen, dat doe ik bij het product dat ik koop in de kruidenier.
    Maar moet ik dan tot 30% extra betalen voor een app? Want word meestal doorgerekend aan de klant.
    Laat me dan de keuze om het via een andere weg eventueel goedkoper te kopen. En veiligheid is een groot woord want je bent evengoed snel in de maling genomen met apps uit de appstore met dure abonnementen

  8. Apple wordt steeds meer het bedrijf waar Apple vroeger zelf zo fel tegen was: log, te groot, te machtig, te veel invloed op/namens/voor de klant. Met als argument: wij weten wat goed is voor de klant. Maar dat doen/vinden de andere grote bedrijven ook. Ben benieuwd waar ze over 10 jaar staan. (Voor de denkers die zeggen dat Apple nooit zal verdwijnen: Nokia zou ook nooit verdwijnen…)

  9. Veiligheid is toch een non argument want als het om fysieke goederen gaat ging de betaling toch ook nooit via Apple, dat maakt de apps van Bol.com, Uber, Thuisbezorgd, etc toch ook niet minder veilig.

  10. Origineel geplaatst door Rutger
    Veiligheid is toch een non argument want als het om fysieke goederen gaat ging de betaling toch ook nooit via Apple, dat maakt de apps van Bol.com, Uber, Thuisbezorgd, etc toch ook niet minder veilig.

    Het punt is alleen; bij fysieke goederen is het handig dat de partij weet wie je bent (zodat ze een product kunnen verzenden, etc) bij een in-app aankoop is het voor de ontwikkelaar helemaal niet nodig om mijn bankrekening, e-mailadres of persoonsgegevens te weten. Met Apple in-app aankopen komen ze hier ook NOOIT achter. Met een derde partij zien ze het DIRECT.

  11. @Steven: Ik denk dat Jules de huidige realiteit beter weergeeft dan uw redenering. Het draait om het ongenoegen van de leverancier en niet dat van de klant. Wat Apple doet met zijn AppStore is wat andere doen met hun winkel en dat wordt als normaal gezien. Stel ik ben ontwerper en fabrikant van exclusieve badkamer kranen. Beste manier om die te verkopen en bekendheid te krijgen is deze uit te stallen in de schowroom van bekende groothandels. De groothandel vraagt echter 40% korting om deze in hun gamma op te nemen en tussen de 5 à 10% extra om mijn produkten op een goede plaats te presenteren ipv achteraan in de winkel. Wil ik mijn produkt in de nieuwsbrief…. 5% extra korting! Voor onderdelen en onderhoudsprodukten is de afspraak dat dit exclusief via de groothandel gaat. Ik zou veel liever die 40% en de opbrengst onderdelen in eigen zak steken maar zo werkt het niet. Ik kan op mijn kranen ook geen briefje plakken ‘U kan dit produkt rechtreeks aan mij betalen en dan krijgt u korting’. Als ik niet akkoord ga haalt men mijn produkten zonder pardon uit de rekken. (Zie ook Colruyt vs Mondelez) Ik zie de AppStore dan ook als een winkel waar ontwikkelaars hun produkt uitstallen en op een gestroomlijnde manier verkopen en daar staat dus een vergoeding tegenover. 15 tot 30% lijkt mij niet overdreven. Het verwondert mij dan ook dat dit in het geval van Apple überhaupt tot een rechtzaak kwam.

  12. @Jules: Dat dus. 👆🏼

  13. @Eddy:

    Ben het helemaal met je eens.. alleen is het probleem in deze zaak dat jouw gamma(apple store) waar je over spreekt.. in een winkelcentrum(IOS) zit .. andere winkels verbied om ook een winkel te openen in het winkelcentrum(IOS). terwijl jij als kraan maker(dev) natuurlijk je kraan(app) bij gamma wilt uitstallen.. maar ook bij een praxis(alternatieve stores) of karwei. Alleen mogen zij geen winkel openen in het winkelcentrum IOS.

    Nadeel is dat je als developer geen enkele mogelijkheid hebt om een app op IOS te zetten. Dit kan alleen via de Appstore. Mocht je het willen.. kan het gewoon niet. En dat die keuze nu door de rechter afgedwongen wordt. Is opzich wel goed.

    Iemand hoorde ik ook wel eens zeggen.. het is het zelfde als dat je een microsoft laptop koopt.. en internet explorer niet toelaat dat je een andere browser download.