Apple Entrepreneur Camp

Apple heeft meer software- dan hardware-vacatures op dit moment

Apple is continu op zoek naar gekwalificeerde mensen. Daarbij valt op dat er tegenwoordig meer software-engineers worden gezocht dan mensen die verstand hebben van hardware. Dat blijkt uit cijfers van Thinknum.

Het aantal software-vacatures was in Q3 2018 voor het eerst groter dan het aantal vacatures op het gebied van hardware-engineering, meldt de cijferverzamelaar Thinknum. Dit bedrijf haalt de data van Apple’s eigen vacaturepagina en kijkt niet naar jobs die op vacaturesites van derden worden aangeboden. Helaas verzamelt Thinknum de cijfers nog maar sinds 2016 dus het is lastig om te achterhalen of deze situatie zich al eens eerder vóór 2016 heeft voorgedaan.


Het is wel te begrijpen waarom er zoveel vraag naar software-experts is. Apple legt steeds meer nadruk op diensten en ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, machine learning en Siri.

Op 27 februari 2019 had Apple 1.360 vacatures voor software-engineers, tegenover 1.070 stuks voor hardware-engineers. Vacatures voor winkelpersoneel staan op nummer drie, met ongeveer 404 beschikbare posities. Je kunt je dan ook afvragen of Apple nog wel een hardwarefabrikant is of steeds meer een software- en dienstenaanbieder wordt. Het gebruiksgemak van de software en diensten is nou juist iets waarmee Apple zich kan onderscheiden.

Met 1,4 miljard actieve Apple-apparaten zit er een limiet aan de hoeveelheid hardware die Apple kan verkopen. Op het gebied van diensten is er nog uitbreidingsruimte genoeg, met bijvoorbeeld een streaming videodienst en een nieuwsabonneedienst. Deze worden naar verwachting tijdens een evenement op 25 maart in het Steve Jobs Theater onthuld.

Met zoveel iPhones, iPads en Macs in omloop lijkt Apple zich er vooral op te richten om het ecosysteem van diensten en software-functies verder uit te bouwen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.