Amerikaanse vlag

Apple waarschuwt dat producten duurder worden door Amerikaanse heffingen

Apple zegt dat extra heffingen van Trump producten zoals de Apple Watch en AirPods duurder kunnen maken. Gek genoeg spreekt het bedrijf niet over de iPhone.

Apple schrijft dit in een brief aan de U.S. Trade Representative. De heffingen op Chinese import zouden invloed kunnen hebben op de Apple Watch en andere belangrijke producten, waardoor ze duurder worden voor Amerikanen. Of de maatregelen ook invloed hebben op Europeanen wordt niet duidelijk uit de brief, die gericht is aan Robert Lighthizer. Het zouden betekenen dat er 25% heffing moet worden betaald op de $200 miljard aan handelsgoederen uit China. Apple noemt de Apple Watch en zelfs de Mac mini, een product dat al jarenlang geen update meer heeft gekregen. In een aanvullende lijst noemt Apple producten zoals AirPods, HomePod, Apple Pencil en allerlei accessoires zoals opladers, hoesjes, adapters en kabels.


Ook vreest Apple dat de kosten van componenten, gereedschappen en machines omhoog gaan, die speciaal voor het bedrijf zijn gemaakt. Denk daarbij aan productiemachines en gereedschappen voor reparaties, of apparatuur voor de datacenters.

Slechtere concurrentiepositie
“Onze bezorgdheid bij deze heffingen is dat de VS het hardst wordt getroffen en dat dit zal leiden tot lagere groei in de VS, een slechtere concurrentiepositie en hogere prijzen voor Amerikaanse consumenten”, schrijft Apple in de brief. De aandeelhouders reageerden zenuwachtig op het nieuws: de koers zakte in de middag een procent naar beneden en bleef uiteindelijk steken op een daling van 0,81 procent. De heffingen zouden “zeer binnenkort, afhankelijk van wat er gebeurt” ingevoerd kunnen worden, aldus Trump in een briefing aan verslaggevers.

Apple reageerde erop met deze brief aan handelsvertegenwoordiger Lighthizer. Ook Cisco, HP en andere Amerikaanse techbedrijven stuurden een soortgelijke brief. De bedrijven zullen hogere heffingen waarschijnlijk doorberekenen aan klanten. Of dat ook betekent dat de producten in Europa duurder worden is nog niet bekend. Wel hield Apple al langer rekening ermee dat heffingen en andere protectionistische maatregelen gevolgen zouden hebben voor het bedrijf, zo blijkt uit documenten die bij de Securities and Exchange Commission zijn ingediend. Trump zou Tim Cook eerder hebben verzekerd dat de iPhone niet wordt getroffen, voor wat het waard is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 september 2018, 9:24
Categorie Apple
Onderwerpen amerika, heffing
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.