apple-rookalarm

Apple patenteert een rookmelder voor in je iPhone

Een opmerkelijk patent van Apple beschrijft een rookmelder die in een iDevice verwerkt kan worden. Door vervolgens verbinding te maken met apps en (locatie)gegevens heb je direct een erg slimme rookmelder die altijd in de buurt is.

Rookmelder-iPhone
Het is verstandig om een rookmelder in je huis te hebben, maar het nut ervan is erg afhankelijk van de plek waar hij hangt. Zou het niet handig zijn als er een rookmelder in een apparaat zit dat je altijd bij je hebt en nooit ver bij je vandaan is? Dit Apple-patent beschrijft een ingebouwde rookmelder voor in je iDevice.

Het patent dat Apple vandaag toegekend kreeg, beschrijft een draadloze rookmelder die in Apple’s producten geïnstalleerd kan worden. Hierdoor verandert je iPhone, iPad en Apple Watch in een draagbare melder die jou op de hoogte houdt van potentieel gevaarlijke situaties.

Rookmelder: past dat wel in een iPhone?

Het patent (ontdekt door Appleinsider) beschrijft verschillende manieren waarop de rooksensor in het iDevice verwerkt kan worden. In de camera van de iPhone bijvoorbeeld, of een traditionele sensor die in feite een kleinere versie is van de klassieke rookmelder. Hierbij is het wel belangrijk dat de sensor in de buurt van een speaker, camera of andere opening in het apparaat is geïnstalleerd, zodat hij rook zo snel mogelijk op kan vangen en alarm kan slaan.

Mocht het zover komen dat de sensor rook opmerkt, dan kan er ook softwarematig actie ondernomen worden. Dit maakt de rookmelder meteen een stuk interessanter, omdat hij bijvoorbeeld direct een sproeisysteem kan activeren, de brandweer op de hoogte stelt en tegelijk de eigenaar alarmeert. Een slimme rookmelder dus, zoals de Nest, die je ook via de iPhone kunt raadplegen.

iPhone-rookmelder

Apple’s slimme rookmelder

Door automatisch je adres, locatie van het toestel en de indeling van je huis door te spelen weten de hulpdiensten direct waar ze moeten zijn. Door de locatie van de eigenaar eraan te koppelen weten ze ook of ze het huis moeten doorzoeken naar de bewoner. Je iPhone en Apple Watch heb je altijd bij je, maar het kan natuurlijk goed dat je iPad thuis blijft en een brand ontdekt terwijl jij de deur uit bent.

Omdat het hier om een patent gaat, is het zoals altijd maar de vraag of en wanneer Apple ook daadwerkelijk iets met de techniek gaat doen. Het patent werd in mei 2013 ingediend en niets doet vermoeden dat de rookmelder in de volgende iPhone verwerkt zal zitten. Wie weet dat de iPhone 7 of 8 ons ooit nog letterlijk uit de brand helpt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 september 2015, 10:54
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerpen patent, rookmelder

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.