Eye-tracker patent

Apple patenteert eye-tracking als bedieningsmethode voor iOS en de Mac

In een nieuw patent van Apple wordt eye-tracking als nieuwe besturingsmethode genoemd voor iOS-apparaten en Apple laptops.

Eye-tracker patentApple heeft een nieuw patent gekregen voor een eye-tracker die je kunt gebruiken om een Mac of iOS-apparaat mee te bedienen. De tekst beschrijft een nieuwe methode die ervoor zorgt dat het optische vervagingseffect, dat ontstaat bij apparaten die je met je ogen bestuurt, kan verhelpen. Dit is de grootste uitdaging voor het besturen van een apparaat via eye tracking. Apple noemt in het patent zelf vooral MacBooks, iPhones en iPads als mogelijke apparaten voor deze besturingsmethode. Maar natuurlijk zou dit ook een fantastische manier zijn om een Apple HDTV op de bank te besturen.

Troxler fading

Het Troxler effect uitgelegdHet probleem dat Apple oplost is het zogeheten optische optische effect Troxler fading. Hierdoor vervagen bewegende beelden rond het focuspunt van je ogen. Het Troxler-effect kun je ook zelf zien: kijk maar eens naar de afbeelding hiernaast en focus je ogen op het zwarte kruis. Als je er maar lang genoeg naar kijkt, dan zullen de roze stippen rondom het kruis verdwijnen. Dit fenomeen maakt de bediening met je ogen via een eye-tracker problematisch: je ziet niet goed waar je naartoe wil.

Hoe werkt de oplossing?

eyetracker-bedieningDe oplossing van Apple schakelt drie verschillende systemen aan elkaar om Troxler fading te voorkomen. Het punt waar de gebruiker naar kijkt wordt aangegeven met een indicator, die er in het patent uit ziet als een muispijl. Er wordt een eye-tracker genoemd die de kijkrichting van je ogen volgt en deze informatie verwerkt in de grafische user interface. Ook meet deze de tijd tussen de bewegingen en het knipperen van je ogen. Daarnaast noemt het patent een infrarood-sensor, die meet wanneer de gebruiker met zijn ogen knippert door de beelden met elkaar te vergelijken. Tot slot meldt het patent dat Apple een methode heeft om de afstand en kijkhoek van de gebruiker te traceren en meten. Met deze drie meetmethodes bepaald de software of het beeld moet worden bijgesteld om vervaging te voorkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2015, 14:03
Categorie Achtergrond
Onderwerp patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.