Apple patenteert camera met twee sensoren

Apple beschrijft in een nieuw patent hoe een toekomstige iPhone wellicht twee camerasensoren zal krijgen.

iphone 5s cameralensApple heeft dankzij een nieuw patent de middelen in huis om een wel heel bijzondere iPhone voor fotografen te produceren. Door twee camerasensoren in één apparaat te gebruiken, kun je in één keer een foto met meerdere instellingen schieten en achteraf met elkaar combineren. In het patent beschrijft Apple hoe bijvoorbeeld de beelden van een zwart-witsensor en kleurensensor met elkaar gecombineerd kunnen worden tot één foto.

Volgens de patenttekst kunnen de geometrische verhoudingen in beide foto’s worden gebruikt om de twee beelden met elkaar te fuseren. De dubbele sensoren kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de belichting in een foto af te stemmen. De fotodata van een zwart-wit-beeld kan worden benut om het contrast beter te bepalen in een kleurenfoto. Apple is in het patent vooralsnog vrij vaag over de praktijkinvulling van de gecombineerde foto: in de tekst wordt vooral de techniek beschreven, vermoedelijk zodat het patent breder ingezet kan worden.

Patent dubbele sensorApple spreekt in het patent over ‘electronic devices’ en gebruikt de MacBook in een voorbeeldafbeelding. De iPhone wordt nergens bij naam genoemd, maar lijkt toch een geschikte kandidaat voor de beschreven technologie. De iPhone is inmiddels veranderd in Apple’s populairste camera, die al jarenlang immens populair is op bijvoorbeeld fotosite Flickr.

Of Apple de dubbele sensor binnenkort wil introduceren is echter een twijfelpunt. Het patent werd in 2008 al door Apple aangevraagd en is pas vandaag goedgekeurd door het Amerikaans patentbureau. Op het moment dat het patent werd aangevraagd was de eerste iPhone nog maar net verkrijgbaar en was er niet eens sprake van een flitser in de iPhone. Kans bestaat dat Apple inmiddels voor een andere strategie voor de iPhone-camera heeft gekozen.

Patently Apple wijst ons vandaag ook op de nodige andere patenten die aan Apple zijn toegewezen. Hierin worden onder andere gehoorapparaatfuncties beschreven die inhaken op de eerder geïntroduceerde functionaliteit. Daarnaast heeft Apple patenten bemachtigd op scrolltechnieken gebruikt in iOS en ontwerpen van de iPad-interface.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2014, 12:00
Categorie Apps
Onderwerp camera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.