Apple krijgt patent op brandstofcellen met lange accuduur

Apple heeft een patent toegewezen gekregen voor het gebruik van brandstofcellen in draagbare elektronica. Deze bieden een lange accuduur.

Batterij iOS 7Het grootste probleem met hedendaagse devices is en blijft de accuduur. In de nieuwe MacBook gebruikt Apple een innovatieve nieuwe manier om accu’s te koppelen en zo de beschikbare ruimte optimaal te gebruiken. Maar blijkbaar kijkt Apple ook naar brandstofcellen als energiebron: het Amerikaanse patentbureau heeft hiervoor een patentaanvraag goedgekeurd.

Als we de patentaanvraag van Apple mogen geloven dan zouden accu’s op basis van brandstofcellen ongekende mogelijkheden hebben. In het patent wordt een accuduur van dagen of zelfs weken beschreven. Het patent beschrijft een systeem waarin brandstofcellen voor elektrische stroom zorgen in een portable computing device. Een fuel cell stack zet brandstof om in elektriciteit, terwijl de stack op zijn beurt gevoed wordt door een brandstoftank met een controller. Een interface tussen de brandstofcel en het mobiele apparaat zorgt voor de overdracht van elektriciteit en data. Het patent zou geschikt zijn voor laptops, smartphones, PDA’s, draagbare mediaspelers, digitale camera’s en andere kleine elektronische apparaten.

Apple Fuel Cell Patent

De kans dat we daadwerkelijk brandstofcellen terugzien in Apple-producten lijkt echter klein. De bewoordingen van het patent doen vermoeden dat de aanvraag langere tijd geleden ingediend is. Apple is nog wel druk bezig met brandstofcellen, maar dan als mogelijke brandstofbron voor een mogelijke Apple Car. Met fabrikant A123 Systems is Apple verwikkeld in een rechtszaak over het stelen van werknemers met expertise in accutechnieken.

kraftwerk opladenToch is energie uit brandstofcellen ook voor de iPhone geen gek idee: Kickstarter-project Kraftwerk belooft iets soortgelijks. Je vult de Kraftwerk met huis-tuin-en-keuken-gas en kan vervolgens je iPhone elfmaal volledig opladen. De Kraftwerk zou begin 2016 uitgeleverd moeten worden.

Overigens blijkt uit documenten op PatentlyApple dat Apple wel degelijk een grote rol heeft gespeeld bij de standaardisatie van USB Type-C: het patentbureau heeft een tweede patent voor een ‘omkeerbare USB connector’ toegewezen aan Apple. Hiermee lijkt de bewering van John Gruber op waarheid te berusten. Hij verklaarde eerder op zijn site dat Apple de USB-C-standaard heeft bedacht en gedoneerd aan de industrie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2015, 17:12
Categorie Apple
Onderwerpen accu, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.