Apple: Steve Jobs' jacht Venus

Grote dromen van Jobs: Apple krijgt patent op afstandsbediening voor een jacht

Apple heeft patent gekregen op een afstandsbediening voor een jacht. Het gaat om een touchscreen-apparaat dat nog is bedacht door Steve Jobs.
Eveline Meijer - · Laatst bijgewerkt:

Dat Steve Jobs grote dromen had, blijkt nu eens te meer. Apple heeft goedkeuring gekregen op een patent voor een afstandsbediening voor een jacht. Een idee waarvan Steve Jobs de uitvinder is.


Apple: Steve Jobs' jacht Venus

Afstandsbediening voor een jacht

Het patent heet ‘Remote motion control using a wireless mobile device’ (oftwel: een afstandsbediening om het schip op afstand te besturen) en werd in 2013 al ingediend onder nummer 9.415.849. Nu is het patent goedgekeurd en staat het toegeschreven aan Apple en Savant Systems. Savant maakt luxe domoticasystemen en werkte eerder al met Jobs samen aan zijn superjacht, dat Venus heet.

Patent op Apple Jacht

Op afstand bestuurbaar schip
Het patent beschrijft een apparaat met een touchscreen, vergelijkbaar met een iPhone, die je via een app het vaartuig laat besturen. Hieronder valt natuurlijk de jacht van Jobs, maar ook andere vaartuigen en voertuigen kunnen er verbinding mee maken.

Apple's patent op een afstandsbediening voor een jacht

Het apparaat communiceert draadloos met een interface die gekoppeld is aan het elektronische controlesysteem van de Venus. Dat systeem verzamelt data van de omgeving en over de systeemstatus, bijvoorbeeld hoe hard het waait en hoe diep het water is. Daarnaast kan de afstandsbediening signalen van het subsysteem van het schip versturen en ontvangen. Hierbij gaat het onder meer om de gashendel en het roer, waardoor het mogelijk wordt om het schip op afstand te besturen. Alle informatie is te zien op het touchscreen van het apparaat.

Jobs, uitvinder van afstandsbediening voor jacht

In het patent staat ook beschreven hoe de app geleverd moet worden en hoe de interface voor gebruikers eruit moet zien. Daarnaast zou er een gezondheidsnetwerkmonitor zijn die de controle kan in- en uitschakelen.

De Venus
Het jacht van Steve Jobs werd ontworpen door Philippe Starck’s ontwerpbedrijf Ubik en gebouwd door Feadship. Het schip werd een jaar na de dood van Jobs onthuld en kostte ruim 122 miljoen dollar. Het schip werd in Nederland gebouwd en onthuld, in het bijzijn van Jobs’ weduwe Laurene Powell Jobs en hun drie kinderen.

Het gehele schip is 79,25 meter lang en is van aluminium gemaakt. In het stuurhuis staan zeven 27-inch iMacs voor navigatie en besturing van de Venus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.