Apple mag Liquidmetal exclusief in iPhone blijven gebruiken

Apple heeft het recht op gebruik van Liquidmetal met één jaar verlengd. Het wordt gebruikt in homeknoppen van iPhones.

liquidmetalEén van de technologieën waarmee Apple zich kan onderscheiden, is het gebruik van LiquidMetal. Deze bijzondere legering mag alleen door Apple worden toegepast in consumentenelectronica zoals iPhones en iPads. Ook in de iPhone 6 kan Apple het materiaal toepassen, want ze hebben zojuist het contract met Liquidmetal Technologies verlengd tot februari 2015. Al sinds 2010 heeft Apple een exclusieve licentie op LiquidMetal, al werd het aanvankelijk alleen gebruikt voor het simkaartpinnetje dat in de verpakking is meegeleverd. Sterker nog: Apple heeft het gebruik van Liquidmetal nooit aan de grote klok gehangen.


In reclamemateriaal van de iPhone wordt de legering nooit genoemd. Eerder dit jaar bleek dat Apple vooral interesse heeft in het gebruik van Liquidmetal voor homeknoppen, touchscreen-sensoren en beveiligde schroefjes. Die schroefjes moeten voorkomen dat ongeautoriseerde personen de iPhone kunnen repareren. Liquidmetal heeft een aantal unieke eigenschappen: het is bestand tegen corrosie, is vrij sterk en is toch licht. Bovendien kun je het in allerlei vormen gieten of persen. De bedenker van Liquidmetal vertelde ooit, dat Apple het materiaal kan gebruiken voor de antenne van de iPhone, maar het is onduidelijk of dat is gebeurd. Apple publiceerde een aantal vacatures, waarin ze naar Liquidmetal-experts zochten.

Eerst liep er een overeenkomst van 2010 tot 2012, daarna werd het verlengd naar februari 2014 en nu komt er nog slechts één jaar bij. Dat wekt de indruk dat er iets gaande is: blijkbaar verliepen de onderhandelingen stroef of wil Liquidmetal Technologies het materiaal straks aan meer bedrijven kunnen leveren. Apple’s exclusieve contract zou ook een protectionistische maatregel kunnen zijn om te voorkomen dat andere fabrikanten iets met Liquidmetal kunnen doen. De contractverlenging blijkt uit gegevens die bij de SEC zijn geregistreerd.

Liquidmetal

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 mei 2014 om 8:01
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.