Apple kondigt iBooks 2 en vernieuwde studieboeken aan

Apple heeft iBooks 2 en nieuwe studieboeken aangekondigd. De studieboeken zijn interactief, bevatten een quiz, consistente paginanummering, koppeling met een woordenboek en een notitiefunctie. Ze zijn per direct verkrijgbaar.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iBooks 2Apple heeft vandaag in New York het studieboek opnieuw uitgevonden. Studenten kunnen zware en dure studieboeken inruilen voor een interactief exemplaar op de iPad. De nieuwe studieboeken zijn verkrijgbaar via de vernieuwde iBookstore, die via iBooks 2 te raadplegen is. De studieboeken moeten de betrokkenheid van studenten verhogen dankzij animaties, filmpjes, een notitiefunctie en meer. Studieboeken zijn volgens Apple nooit meer uitverkocht en nooit meer verouderd, want de auteur kan ze op elk moment bijwerken.

Met multitouch-bewegingen kun je door de content bladeren. Een probleem met huidige digitale studieboeken is dat de paginanummering niet altijd gelijk loopt met de gedrukte versie. Bij iBooks 2 is dat wel het geval: de paginanummers zijn consistent, zodat de hele klas weet op welke pagina je bent. Navigeren naar een bepaalde pagina kan snel door het paginanummer in te tikken.

iBooks 2 studieboekenDe auteurs van de studieboeken hebben totale vrijheid om interactieve ervaringen toe te voegen. Ze kunnen daarvoor de eveneens vandaag aangekondigde iBooks Author gebruiken. Animaties zijn overal in de boeken te vinden en je kunt door te pinchen inzoomen op foto’s, waardoor het afspelen van 3D-animaties automatisch worden gestart.

De vernieuwde studieboeken zijn zowel in portret- als in landschapsweergave te lezen, waarbij de content zich automatisch aanpast en de tekst netjes rondom de foto’s wordt geplaatst. Door op een begrip te tappen word je doorgestuurd naar het ingebouwde woordenboek, die dankzij woordaanvulling snel laat zien wat je zoekt. Je krijgt bij elke zoekvraag ook de context te zien. In het woordenboek kan tekst voorkomen, maar ook foto’s en video’s. Ben je klaar met studeren, dan kun je met een geïntegreerde quiz zien of je de kennis goed hebt opgenomen. Bij de multiple choice-testjes over een bepaald onderwerp krijg je meteen feedback over je prestaties.

De notities die je gemaakt hebt kun je los doorbladeren of om te zetten naar studiekaartjes van 5 x 3 inch. Je kunt er doorheen bladeren en omslaan om op de achterkant het antwoord te lezen. Alle notities zijn later terug te vinden in een Notitie-document met de naam My Notes.

De vernieuwde studieboeken zijn terug te vinden in de iBookstore, in een aparte sectie voor studieboeken. Voor elk boek is een preview beschikbaar en een gratis sample. Met één klik kun je de boeken downloaden en je kunt eerdere aankopen later op nieuw downloaden, bijvoorbeeld als je een nieuwe iPad hebt gekocht. Er zijn ook boeken waarbij je de eerste hoofdstukken gratis krijgt en waarbij je latere hoofdstukken los kunt kopen. Een video op Apple.com laat zien hoe de boeken in elkaar steken.

studieboek-interactief

Uitgevers: Pearson, McGraw Hill en meer

De nieuwe iBooks en de bijbehorende iBookstore zijn vanaf vandaag meteen beschikbaar. Apple heeft partnerships gesloten met uitgeverijen zoals Pearson, McGraw Hill en Houghton Mifflin Harcourt, die aanvankelijk 90 procent van de boeken zullen leveren. Boeken op highschool-niveau kosten maximaal $15.

Samenvattend: studieboeken kunnen dankzij Apple’s initiatief niet meer verouderd raken. Ze kunnen constant worden bijgewerkt, zijn veel goedkoper dan papieren boeken en studenten hoeven niet meer met geleende, tweedehands boeken aan de slag.

Functies die Apple heeft toegevoegd:

  • Animaties;
  • Interactieve quiz om je kennis te testen;
  • Consistente paginanummering;
  • Probleemloos wisselen tussen staande en liggende weergave;
  • Definities in woordenboek opzoeken;
  • Auteurs kunnen de content op elk moment bijwerken;
  • Makkelijk notities toevoegen.

Samenvatting iBooks 2

Downloaden: iBooks 2 (gratis)

Bekijk hieronder Apple’s promovideo over de iBooks interactieve tekstboeken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2012, 18:51
Categorieën Apple, Apps
Onderwerp onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.